760 kilometer of 4.100 kilometer rijden? De elf mogelijke tegenstanders van FC Utrecht

© Orange Pictures
UTRECHT - Er wordt steeds meer duidelijk over de Europese loting van FC Utrecht. De UEFA heeft een voorloting gedaan, waardoor de Utrechters vanmiddag om 14.00 uur nog elf ploegen kunnen loten. Van Wales tot Armenië. Wat wordt het?

BARRY TOWN UNITED

Barry Town United speelt pas twee jaar op het hoogste niveau in Wales. De club was jarenlang een topclub, maar ging ten onder en kreeg door supporters een nieuw leven onder de huidige naam. In 2017 promoveerde het naar het hoogste niveau. Barry Town United werd afgelopen seizoen derde in de kampioensgroep, ruim achter de kampioen en de nummer twee. Het laatste Europese avontuur van Barry Town dateert van 2003-2004, toen in de voorronde van de Champions League Vardar Skopje te sterk was.
Utrecht > Barry: 760 kilometer, 8,5 uur met de auto

MFK RUZOMBEROK

MFK Ruzomberok speelt sinds 1997 op het hoogste niveau in Slowakije. In 2006 werden ze kampioen en wonnen ze de beker. Dat zijn de enige prijzen uit de clubhistorie op het hoogste nationale niveau. In 2017-2018 overleefde Ruzomberok twee voorrondes in de Europa League, waarna het in de 3e kwalificatieronde uitgeschakeld werd door Everton. Ruzomberok werd vorig jaar vierde in de reguliere competitie en klom het in de kampioensgroep naar de derde plaats, genoeg voor Europees voetbal.
Utrecht > Ruzomberok: 1.300 kilometer, 14 uur met de auto

CLIFTONVILLE FC

Cliftonville FC is de oudste club van Noord-Ierland. De ploeg uit Belfast werd dit jaar vijfde in de kampioenspoule, waarmee ze zich plaatsten voor Europees voetbal. Vorig seizoen was Cliftonville ook al actief in de Europa League. Het avontuur hield in de 1e voorronde op na een nederlaag tegen Nordsjaelland. In 2016-2017 speelde Cliftonville tegen Differdange 03 en wist het wél te winnen. Een ronde later bleek AEK Larnaca te sterk. De club heeft ook een historie in de voorrondes van de Champions League.
Utrecht > Belfast: 1.300 kilometer, 16 uur met de auto

FK HAUGESUND

FK Haugesund werd vorig seizoen (2018) vierde in de competitie van Noorwegen. Daardoor zijn ze nu geplaatst voor het seizoen 2019-2020 voor de Europa League. De Noorse competitie loopt echter per kalenderjaar, dus Haugesund is vol in competitie. Na elf wedstrijden staat de ploeg zevende in de competitie. Twee jaar geleden speelde Haugesund ook Europees voetbal, toen werd het in de 2e kwalificatieronde uitgeschakeld door Lech Poznan. De Poolse club stuitte een ronde later op FC Utrecht.
Utrecht > Haugesund: 1.400 kilometer, 18 uur met de auto

HSK ZRINJSKI

HSK Zrinjski eindigde vorig seizoen als tweede in de Bosnische competitie, vijf punten achter kampioen FK Sarajevo. De ploeg werd in 2017-2018 kampioen en speelde daardoor Champions League-kwalificatie (verloren van Spartak Trnava), waardoor het in de Europa League instroomde en won van Valletta. Uiteindelijk werd het in de 3e kwalificatieronde uitgeschakeld door Ludogorets.
Utrecht > Mostar: 1.800 kilometer, 18,5 uur met de auto

FK VITEBSK

FK Vitebsk speelt sinds 2015 weer op het hoogste niveau in Wit-Rusland, nadat het in 2011 degradeerde. Dichter aan de grens van Rusland kan een stad bijna niet zitten. Ook deze ploeg zit nu vol in de nieuwe competitie. Vitebsk staat op de tiende (van 16) plek na elf wedstrijden. Vorig jaar werd de ploeg vierde, net goed voor Europese plaatsing.
Utrecht > Vitebsk: 2.000 kilometer, 20 uur met de auto

LEVSKI SOFIA

PFC Levski Sofia speelt voor het vierde jaar op rij in de Europa League. Vorig seizoen eindigde de ploeg als derde, achter kampioen Ludogorets Razgrad en stadsgenoot CSKA Sofia. Levski Sofia werd 26 keer landskampioen, voor het laatst in 2009. Er speelt momenteel met Jerson Cabral (oud-Feyenoord) een Nederlander.
Utrecht > Sofia: 2.100 kilometer, 22 uur met de auto

FC SHKUPI

FC Shkupi komt uit Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. De club bestaat pas sinds 2012, toen twee clubs fuseerden. Na een nieuwe fusie met FK Korzo kwam het op het tweede niveau terecht. In 2015 vierde de club promotie naar het hoogste niveau. Vorig seizoen speelde de club ook al Europa League, maar werd het in de 1e kwalificatieronde uitgeschakeld door Rangers FC uit Glasgow. Het afgelopen seizoen werd de ploeg vierde in de competitie, goed voor voorronde Europa League.
Utrecht > Skopje: 2.100 kilometer, 22 uur met de auto

AKADEMIJA PANDEV

Akademija Pandev is de bekerwinnaar van Noord-Macedonie en speelt pas twee jaar op het hoogste niveau. De club is vernoemd naar oud-prof Goran Pandev, die ook eigenaar is. Afgelopen seizoen werd naast bekerwinst ook een derde plek in de competitie behaald.
Utrecht > Strumica: 2.300 kilometer, 23 uur met de auto

KUPS KUOPIO

KuPS Kuopio werd vorig seizoen derde in de Finse competitie. Begin vorig seizoen speelde de ploeg ook al Europa League na een tweede plaats, maar werd toen in de eerste kwalificatieronde al uitgeschakeld door FC Kopenhagen.
Utrecht > Kuopio: 2.600 kilometer, 30 uur met de auto

FC PYUNIK EREVAN

FC Pyunik Erevan komt uit de Armeense hoofdstad Yerevan. De club speelt sinds 2002 elk jaar Europees voetbal, afwisselend beginnend in de Champions League en de Europa League. Henrikh Mkhitaryan (Arsenal) is oud-speler van de club, die vorig seizoen tweede werd in de competitie. En dat op één punt achterstand van kampioen Ararat-Armenia. Vorig seizoen strandde het Europese avontuur van Pyunik in de 3e kwalificatieronde tegen Maccabi Tel Aviv.
Utrecht > Yerevan: 4.100 kilometer, 51 uur met de auto
(De uitleg van de loting volgt onder de foto)
FC Utrecht viert het halen van Europees voetbal
FC Utrecht viert het halen van Europees voetbal © Orange Pictures

UITLEG LOTING

Om 14.00 uur wordt de loting voor de tweede voorronde van de Europa League verricht. Om de loting sneller te laten verlopen is alvast een voorloting gedaan, waardoor de UEFA meerdere wedstrijden in korte tijd kan koppelen aan elkaar. Voor FC Utrecht is daardoor al meer duidelijk.
FC Utrecht wordt gekoppeld aan de winnaar van een duel in de eerste voorronde. Die wedstrijden moeten (11 en 18 juli) nog wel gespeeld worden. De Domstedelingen weten dus pas op 18 juli wie de tegenstander is.

KALENDER

Pre-voorronde (27 juni en 4 juli)
- Barry Town United of Cliftonville
Eerste voorronde (11 juli en 18 juli)
6: Barry Town/Cliftonville of Haugesund
7: FC Vitebsk of KuPS Kuopio
8: Akademija Pandev of HSK Zrinjski
9: PFC Levski Sofia of MFK Ruzomberok
10: FC Pyunik of FC Shkupi
Tweede voorronde (25 juli en 1 augustus)
- FC Utrecht tegen de winnaar van 6/7/8/9/10

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.