De wet Arbeidsmarkt: "Het topamateurvoetbal is al een duiventil, dat wordt alleen maar erger"

© Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - De nieuwe wet Arbeidsmarkt maakt het lastig om spelers voor langere tijd aan een club te binden. Dat zegt Rob de Boer, technisch manager van Tweede divisionist GVVV. "Het topamateurvoetbal is al een duiventil, dat wordt nu alleen maar erger."
De nieuwe wet bepaalt dat clubs na twee jaar een vast contract moeten geven aan werknemers en dat die werknemers na twee jaar recht hebben op een transitievergoeding als hun contract niet wordt verlengd of wordt ontbonden."Wij hebben veel jongens die al lang bij de club zitten, dat is echt een probleem", zegt De Boer.
Taoufik Adnane speelt al sinds 2011 bij GVVV
Taoufik Adnane speelt al sinds 2011 bij GVVV © Geert Lommers
CONTINUÏTEIT
Eric Gras, coach bij volleybaleredivisionist Taurus uit Houten, onderschrijft de stelling van De Boer. "Het wordt lastig om mensen voor meerdere jaren te binden. Je kunt geen continuïteit bieden." Overigens vallen de spelers van Taurus niet onder de nieuwe wet, want die hebben, in tegenstelling tot die van GVVV, geen contract. "Ik ben als coach de enige die werknemer is van de club", zegt Gras, die na de zomer zijn vierde seizoen ingaat in Houten. "Nu die nieuwe wet wordt ingevoerd is de kans groot dat dat mijn laatste jaar wordt."
Je mag niet uitsluiten dat het zwarte circuit terug gaat komen
Eric Gras (Taurus)

ZWART

Gras vreest ook voor een onbedoeld bijeffect van de nieuwe wet. "Je mag niet uitsluiten dat het zwarte circuit terug gaat komen om deze wet te ontduiken." Technisch manager André van Diermen van voetbalclub IJsselmeervogels, dat net als GVVV uitkomt in de Tweede divisie, denkt het tegenovergestelde. "Dat circuit is bij bepaalde clubs nooit weg geweest. Ik hoop dat deze wet het nog zuiverder maakt."

NIET OVERDRIJVEN

Bij waterpoloclub ZPC Amersfoort ontvangt iedereen bij het eerste team, spelers én coach, alleen reiskosten. "Wij hebben dus geen last van de nieuwe wet", zegt Pieter Klaasse van de technische commissie. Klaasse runt een administratie en belastingadviesbureau, en heeft dus beroepshalve verstand van zaken. "Je legt een bom onder de amateursport, maar we moeten ook niet overdrijven", zegt hij. "Een speler van 25 die drie jaar lang 1.000 euro per maand bij een club heeft verdiend, heeft recht op een vergoeding van 1.000 euro. Die kost de club dus straks dus 37.000 euro in plaats van 36.000 euro."
Pieter Klaasse (rechts): "We moeten niet overdrijven"
Pieter Klaasse (rechts): "We moeten niet overdrijven" © ZPC Amersfoort
Daarbij komt dat de club weliswaar verplicht is de vergoeding te betalen, maar dat de speler daar wel zelf om moet vragen. "De werknemer moet het aanhangig maken. Als de club niet betaalt, moet hij er zelf achteraan. In het uiterste geval moet hij een advocaat inhuren. Dan wordt het al snel te veel gedoe."

ACCEPTEREN

Namens IJsselmeervogels onderschrijft André van Diermen dat. "De kosten vallen mee, omdat maar weinig spelers weten dat ze recht hebben op een afkoopsom. "Wij hebben de afgelopen jaren één keer een speler gehad die die transitievergoeding opeiste. Die hebben we na vijf jaar 2.500 euro moeten meegeven. Dat is 500 euro per seizoen."
Als je een grote jongen wilt zijn dan moet je dit accepteren
André van Diermen (IJsselmeervogels)
Van Diermen vindt ook dat clubs niet moeten zeuren. "Ten eerste bestaat die wet al een tijdje, alleen was de termijn drie jaar en dat wordt nu twee jaar. Bovendien, als je een grote jongen wilt zijn en je wilt bij de top horen door redelijke salarissen te betalen, dan moet je dit accepteren. Je moet er geld voor reserveren."

GEEN UITZONDERING

De nieuwe wet is inmiddels aangenomen door zowel de Tweede als Eerste Kamer. Ondanks een intensieve lobby van onder meer de KNVB lijkt het er niet op dat voor de voetbalwereld, en dus voor sportwereld in het algemeen, een uitzondering gemaakt zal gaan worden. De wet zal op z'n vroegst op 1 januari 2020 worden ingevoerd. "Maar ik kan me niet voorstellen dat er niets meer aan gaat veranderen", zegt Rob de Boer van GVVV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.