RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oranje Leeuwinnen naar halve finale WK én Tokio

NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN - De Nederlandse voetbalsters hebben de halve finales bereikt op het WK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Italië in Valenciennes met 2-0 en verzekerde zich daarmee ook van een ticket naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Oranje strijdt woensdag in Lyon met Zweden om een plek in de eindstrijd van het WK. Zij schakelden vanavond Duitsland uit.

De kampioen van Europa debuteert volgend jaar in Tokio op de Spelen. Het WK kan daardoor al niet meer stuk voor de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, die steeds maar weer historische prestaties blijft leveren. De 'Leeuwinnen' kunnen zich woensdag in Lyon zelfs plaatsen voor de finale van het WK. In de kwartfinale tegen Italië sloeg Oranje na rust toe via rake kopballen van Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt, steeds uit vrije trappen van Sherida Spitse.

Het duurde lang voordat de voetbalsters het verschil in kwaliteit wisten uit te buiten in de hitte van Valenciennes. Italië trok zich met het grootste deel van de ploeg terug op eigen helft en gokte op de counter. Het 'toevalsvoetbal' van de blauwe formatie leverde na bijna 20 minuten wel de eerste kans op. Valentina Bergamaschi stond na een doorgekopte bal ineens vrij voor de Nieuwegeinse keepster Sari van Veenendaal, maar de Italiaanse verprutste die riante mogelijkheid.

Oranje wilde wel, maar de warmte leek de ploeg van Wiegman soms te verlammen. Lieke Martens was voor rust nog het beste op dreef. Tot kort voor de aftrap was het twijfelachtig of de linksbuiten kon meedoen. Martens bleek met wat pijnstillers toch te kunnen spelen en was met haar dribbels regelmatig gevaarlijk. Aan de andere kant kon Shanice van de Sanden uit IJsselstein, die het toch weer mocht proberen als rechtsbuiten, vrijwel niets uitrichten. Tien minuten na rust moest Van der Sanden al plaatsmaken voor Lineth Beerensteyn, in de fase dat de Nederlandse voetbalsters de wedstrijd stevig naar zich toetrokken.

Direct na rust volgden de kansen voor Oranje elkaar plotseling snel op. Zo lepelde Daniëlle van de Donk de bal uit een afgeslagen hoekschop op de lat. Twintig minuten voor tijd viel dan eindelijk de treffer die zo in de lucht hing. Spitse legde de bal uit een vrije trap vanaf de linkerkant van het veld op het hoofd van Miedema, die de Italiaanse keepster kansloos liet: 1-0. Van der Gragt besliste het duel even later, nu na een vrije trap van Spitse vanaf rechts.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -