RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kwaliteitsimpuls UZSC: Vier internationals, Europese ambities en prijzenjacht

1/2
UTRECHT - De waterpolosters van UZSC hebben zich flink versterkt voor volgend seizoen. Met Vivian Sevenich en Sabrina van der Sloot voegen nog twee internationals van Oranje zich bij de Utrechtse selectie. En dat met oog op de aankomende Olympische Spelen. Ook de ambities van UZSC worden daarom naar boven bijgesteld.

INTERNATIONALS RICHTING TOKIO
Bij UZSC waren met Sarah Buis (keepster Nederlandse ploeg) en Dagmar Genee (aanvoerder Nederlandse ploeg) al twee internationals actief. Met de komst van Sevenich en Van der Sloot komt het totaal op vier internationals. Daarmee is bijna een derde van de Nederlandse WK-selectie van dertien speelsters komend seizoen actief voor UZSC.

We willen natuurlijk graag met die UZSC-talenten en de aanvulling van de topspeelsters Europa in"
UZSC-trainer Schothans

De Nederlandse waterpoloselectie bij de vrouwen, onder leiding van bondscoach Arno Havenga, heeft besloten de volledige opbouw richting de Spelen in Tokio 2020 af te werken in Zeist. Veel internationals verlaten daarom hun buitenlandse clubs om weer in Nederland te gaan spelen, zoals Sevenich en Van der Sloot. Zij speelden vorig seizoen in respectievelijk Hongarije en ItaliŽ op topniveau.

EUROPESE AMBITIES
Sevenich en Van der Sloot gaven bij hun aankondiging aan graag in de Europa Cup uit te willen komen. UZSC werd vorig seizoen derde en daarmee is plaatsing afgedwongen. Alleen is deelname behoorlijk kostbaar. Elke Europese reis kost de Utrechtse club 10 ŗ 15 duizend euro. Een bedrag dat zij niet zomaar op kunnen hoesten.

 UZSC-speelster Dagmar Genee UZSC-speelster Dagmar Genee | Foto: Orange Pictures

De afgelopen twee seizoenen had UZSC zich ook gekwalificeerd voor Europees waterpolo, maar besloot het zich niet in te schrijven. "Toen hebben we gekozen om niet te gaan, omdat we niet de kwaliteit in de selectie hadden om ons te meten met het Europese veld", zegt trainer Gerrit-Jan Schothans.

"Nu hebben we wel het team. De afgelopen jaren hebben we met eigen jeugd gebouwd. We willen natuurlijk graag met die UZSC-talenten en de aanvulling van de topspeelsters Europa in. De club wil dat wel invullen, maar de vraag is of dat kŠn. Daarvoor zijn ze met sponsoren in gesprek om geld binnen te halen, om de ambitie in te vullen", aldus Schothans.

"Als coach denk ik dat we dat moeten doen als club. Het is heel goed voor de club om dit te doen. Ik denk dat we het gaan doen, maar de penningmeester zal daar kritischer naar kijken." In september moet de inschrijving rond zijn. Schothans hoopt op korte termijn echter al duidelijkheid daarover te krijgen.

COMPETITIE EN BEKER
Naast Sevenich en Van der Sloot keren meer internationals terug naar Nederland. De KNZB heeft daardoor enkele beslissingen genomen inzake de reguliere competitie en het bekertoernooi: de internationals doen alleen mee bij de Nederlandse clubs in de beker ťn in Europese toernooien.

De reguliere Eredivisie gaat het hele seizoen gewoon door, ook tijdens het Europees kampioenschap (12-26 januari 2020) en het Olympisch Kwalificatie Toernooi later in het voorjaar van 2020. Dit betekent dat UZSC volgend seizoen de competitie afwerkt met een vaste kern van veertien speelsters. In de periodes dat de vier internationals niet bij Oranje zijn in Zeist of op een groot toernooi, dan bestaat de selectie van UZSC uit achttien speelsters.

Het bekertoernooi bestaat uit een poulefase en vervolgens knock-outwedstrijden. "Het is niet een competitie die het hele seizoen loopt, maar in fases dat het Nederlands team niet druk is met verplichtingen. Het gaat om ten minste vier wedstrijden, maximaal tien", legt Schothans uit.

De ambitie is om prijzen te pakken volgend seizoen"
UZSC-trainer Schothans

PRIJZENJACHT
Vorig jaar was de ambitie de derde plaats; die werd behaald. "In de beker en de reguliere competitie willen we graag voor de bovenste plek strijden. De ambitie is om prijzen te pakken volgend seizoen", zegt de UZSC-trainer duidelijk.

Toch is dat geen vooraf gelopen race. "De andere internationals komen ook terug, dus de concurrentie versterkt zich. Het is dus geen vanzelfsprekendheid. Als UZSC willen we eens in de vier jaar prijzen halen. De laatste keer was drie jaar geleden, dus we zijn weer aan de beurt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -