Eerste Europese thuisduel FC Utrecht om 18.30 uur: "Dit is het maximaal haalbare"

Aanwinst Issah Abass
Aanwinst Issah Abass © fcutrecht.nl
UTRECHT - FC Utrecht begint de Europa League op donderdag 25 juli om 18.30 uur in Stadion Galgenwaard. De tegenstander die avond is nog niet bekend; op 11 en 18 juli maken Akademija Pandev en HSK Zrinjski uit wie tegen Utrecht speelt.
Aanstaande zaterdag om 10.00 uur opent FC Utrecht de kaartverkoop voor het thuisduel in de tweede voorronde van de Europa League. Over de return (op 1 augustus) is logischerwijs nog niets bekend, omdat de tegenstander nog niet bekend is.

TIJDSTIP

"Wij willen als FC Utrecht een tijdstip dat het beste is voor onze supporters", zegt Thijs van Es, directeur Financiën en Operations. "Over het algemeen willen wij een avondwedstrijd tussen 19 en 20 uur. Dat is onze voorkeur. Daarnaast is een tv-contract afgesloten met Talpa (Veronica, red.) en dan wordt vastgesteld dat moet worden uitgezonden."
Talpa heeft aangegeven op donderdag 25 juli twee wedstrijden op één avond (FC Utrecht en AZ) uit te willen zenden, want dan kunnen kijkers beide wedstrijden zien. Het late duel begint om 20.30 uur, waardoor de aftrap van de vroege wedstrijd om 18.30 uur is.

MAXIMAAL HAALBARE

Utrecht probeerde de aftrap nog te verplaatsen naar tussen 19.00 en 20.00 uur, maar... "dat kan in feite niet, want dan heeft het ook invloed op de rechten. We kregen dus een overleg tussen de uitzender en de club. Toen kwamen we uit op de tijden van 18.30 en 20.30 uur", aldus Van Es. In de overleggen zijn ook Gemeente Utrecht, politie en justitie betrokken. "Uiteindelijk kwamen we tot het maximaal haalbare, en dat is dit."
Problemen voorziet Van Es voorlopig niet. Als het Europa League-duel op 25 juli begint, is in de Regio Midden net de zomervakantie begonnen. "Dus je zit midden in de vakantieperiode. Het is dan wel rustiger. Dat wordt allemaal meegewogen", legt hij uit. "Je zoekt continue met elkaar naar het meest haalbare en het meest optimale."
Over de uitzendtijden van een eventuele derde voorronde als mogelijk FC Utrecht, AZ én Feyenoord (dat later instroomt) in actie komen, is nog niet gesproken tussen de clubs en Talpa.

CONTACT MET TEGENSTANDERS

Bij de loting in Nyon waren namens FC Utrecht twee afgevaardigden aanwezig om direct contact te leggen met de (eventuele) tegenstander. Maar die waren er destijds niet. "Inmiddels is contact met beide teams", zegt Van Es. "De eerste afspraak was meer verkennend. Je kunt pas definitieve afspraken maken als je weet tegen wie je moet spelen en waar. Je begint nu bijvoorbeeld over de uitruil van televisierechten, en waar kunnen we het beste op vliegen als er meerdere vliegvelden zijn."
Pas als bekend is tegen wie FC Utrecht het opneemt in de tweede voorronde, wordt alles definitief bepaald. In samenwerking met een reisorganisatie wil de club alles wat betreft reis en verblijf zo soepel mogelijk laten verlopen. De vraag die eerst nog beantwoord moet worden: wordt het Noord-Macedonië of Bosnië en Herzegovina?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.