De jacht van zegekoning Dylan Groenewegen op het geel in de Tour

© Orange Pictures
VINKEVEEN/PROVINCIE UTRECHT - Zaterdag begint in het Belgische Brussel de Tour de France met een vlakke etappe. Voor sprinter Dylan Groenewegen uit Vinkeveen dé kans om als eerste Nederlander in dertig jaar weer de gele leiderstrui te pakken. Lukt hem dat?

TOPSEIZOEN

Voor Groenewegen is zijn seizoen tot op heden een lange voorbereiding op de Tour, en dan vooral die ene zaterdag in Brussel. Dan moet het gebeuren. Groenewegen is in 2019 de meest winnende wielrenner van het peloton. Met tien overwinningen staat hij eerste in de zegelijst, een positie die hij deelt met de Fransman Julian Alaphilippe.
In Spanje (één keer), Portugal (één keer), Frankrijk (vijf keer), België (één keer) en zijn eigen Nederland (twee keer) was het al raak voor Groenewegen. Telkens was hij de snelste in een massasprint, zijn kwaliteit en specialiteit. Inmiddels mag de inwoner van Vinkeveen gezien worden als een van de snelste sprinters ter wereld. Misschien wel de snelste.
Of ik druk voel? Niet meer dan vorig jaar.
Dylan Groenewegen
En dus is de druk hoog voor de eerste etappe in de Tour de France. Enerzijds legt hij zichzelf die druk op. Als topsprinter wil hij koste wat het kost winnen, en de bijbehorende gele trui pakken. Het hele seizoen al hangt het rond zijn hoofd: de gele trui. Intussen komt ook van buitenaf de druk, want een deel van de tegenstand is afgehaakt.
"Ik weet dat veel mensen daar mee bezig zijn", zegt Groenewegen op de ploegpresentatie voor de Tour over de gele trui, "maar voor mij gaat het toch vooral om ritwinst. Brussel zou mooi zijn, maar het mag ook een andere dag. Ik voelde me vorig jaar goed, tot de Tour van start ging. Nu denk ik dat ik beter ben. Of ik druk voel? Niet meer dan vorig jaar. En eigenlijk is dat in elke koers waar ik start. Misschien ben ik de snelste, maar de Tour is een andere koers."

SPRINTTREIN

Groenewegen krijgt van zijn ploeg Jumbo-Visma een paar helpers mee naar de Tour de France. Vier renners zullen voor hem knechten in de laatste kilometers, zodat Groenewegen in zo goed mogelijke positie aan zijn sprint kan beginnen. Dat wordt ook wel een sprinttrein genoemd.
Dat zijn de Duitser Tony Martin (vier keer wereldkampioen tijdrijden), de Belg Wout van Aert (Belgisch kampioen tijdrijden en drie keer wereldkampioen veldrijden), Amund Grøndahl Jansen (Noors kampioen op de weg) en Mike Teunissen.
Dylan Groenewegen won in 2017 de slotrit in Parijs
Dylan Groenewegen won in 2017 de slotrit in Parijs © Orange Pictures

CONCURRENTIE

Op wie moet Groenewegen letten? Dat zijn vooral Elia Viviani uit Italië, Alexander Kristoff uit Noorwegen, Caleb Ewan en Michael Matthews uit Australië. Dan is er ook nog de Slowaak Peter Sagan, die in 2015, 2016 én 2017 wereldkampioen werd. Sagan is misschien niet de beste sprinter, maar wel de meest constante.
Misschien ben ik de snelste, maar de Tour is een andere koers
Dylan Groenewegen
Sagan is dan ook de topfavoriet om de groene trui te winnen. Die is voor de leider in het puntenklassement, waarin vaak gestreden wordt door sprinters. Groenewegen focust zich niet op de groene trui, maar mocht hij in de vlakke etappes die er liggen vaak winnen, dan komt de koppositie in dat klassement om de hoek kijken.
WELKE ETAPPES ZIJN GESCHIKT VOOR GROENEWEGEN?
Zaterdag 6 juli, etappe 1: Brussel naar Brussel
Dinsdag 9 juli, etappe 4: Reims naar Nancy
Vrijdag 12 juli, etappe 7: Belfort naar Chalon-sur-Saône
Maandag 15 juli, etappe 10: Saint-Flour naar Albi
Woensdag 17 juli, etappe 11: Albi naar Toulouse
Dinsdag 23 juli, etappe 16: Nîmes naar Nîmes
Zondag 28 juli, etappe 21: Rambouillet naar Parijs

AL DRIE RITZEGES

Achter de naam van Dylan Groenewegen staan drie deelnames aan de Tour de France en drie etappezeges. In 2016 debuteerde hij zonder overwinning. In 2017 wist hij de massasprint op de historische aankomst van de Champs-Élysées te winnen, om het jaar erop in etappes zeven (Chartres) en acht (Amiens) toe te slaan. Breidt Groenewegen dat aantal dit jaar uit?
Wilco Kelderman
Wilco Kelderman © Team Sunweb

WILCO KELDERMAN

Bij de elf deelnemende Nederlanders zitten nog twee regiogenoten. Wilco Kelderman is er daar een van. De klimmer is lid van de Utrechtse wielervereniging De Volharding en rijdt als prof namens Team Sunweb. Voor Kelderman is geen specifiek doel in de Tour. Hij komt net terug van een gebroken nekwervel.
Aanvankelijk zou hij kopman Tom Dumoulin helpen, maar die doet niet mee vanwege een knieblessure. Mogelijk mikt Kelderman nu op ritzeges in zijn derde Tourdeelname. In 2015 en 2016 reed hij de ronde ook al.

DYLAN VAN BAARLE

Die andere starter is Veenendaler Dylan van Baarle. Hij doet namens het Britse Team Ineos mee aan de Ronde van Frankrijk. Zijn taak is om de kopmannen Geraint Thomas uit Groot-Brittannië (vorig jaar winnaar van de Tour) en Egan Bernal uit Colombia (toptalent) te helpen aan de eindwinst.
Voor Van Baarle wordt het zijn vierde deelname aan de Tour, nadat hij al mee deed in 2015, 2016 en 2017. Vorig seizoen werd hij nog Nederlands kampioen, maar was dat in de sterrenformatie van kopman Chris Froome (afwezig na zware val in de Dauphiné) niet genoeg voor de Tour. Dit jaar dwong Van Baarle wél zijn plekje af. Onder meer door een rit te winnen in het Critérium du Dauphiné, de voorbereidingskoers op de Tour.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.