Voetbalsters naar WK-finale na benauwde zege op Zweden

Van de Sanden begon op de bank, maar mocht wel invallen.
Van de Sanden begon op de bank, maar mocht wel invallen. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De Oranje-voetbalsters hebben vanavond de finale van het WK behaald door Zweden na verlenging met 1-0 te verslaan. Keepster Sari van Veenendaal uit Nieuwegein vertolkte een heldenrol door enkele goede reddingen te verrichten.
Opvallend was dat Shanice van de Sanden op de reservebank begon. De IJsselsteinse had tot nu toe alle duels een basisplek, maar moest nu toezien hoe Lineth Beerensteyn op haar plek stond.
De Zweden waren bij vlagen dicht bij een doelpunt. In de reguliere speeltijd kon Nederland daar slechts weinig kansen tegenover zetten.
Sari van Veenendaal leek in de eerste helft geblesseerd te raken toen een tegenstandster op haar hand ging staan, maar ze kon de wedstrijd toch voortzetten. Van de Sanden, die voor de gelegenheid haar haar roze verfde, mocht in de 71e minuut alsnog invallen voor Beerensteyn.
Na negentig minuten waren nog geen doelpunten gevallen, ondanks een grote kans voor Zweden op de paal. In de negende minuut van de verlenging maakte Jackie Groenen het enige doelpunt van de wedstrijd.
Oranje gaf die voorsprong niet meer uit handen. Dus spelen de dames aanstaande zondag in de finale tegen Amerika. Die wedstrijd begint om 17.00 uur.