RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Groenewegen valt, maar is 'ok', Teunissen pakt geel in de Tour

PROVINCIE UTRECHT - Mike Teunissen heeft de eerste gele trui in de Tour de France gegrepen. De 26-jarige wielrenner van Jumbo-Visma won de eerste etappe met start en finish in Brussel na 194,5 kilometer in de sprint. Hij versloeg de Slowaak Peter Sagan en de Australiër Caleb Ewan in de eindsprint.

Op een kilometer van de finish ging de Vinkeveense sprinter Dylan Groenewegen van Jumbo-Visma onderuit. Teunissen, die eigenlijk de sprint aantrekt voor de gedoodverfde favoriet Groenewegen, bleek vervolgens over het beste eindschot te beschikken. Hij passeerde Sagan net voor de finish en won met een banddikte verschil.

Groenewegen hield geen ernstige verwondingen aan zijn val over. De ploeg laat via Twitter weten dat de sprinter, die anderhalve kilometer voor de streep onderuit ging, oké is. "Hij is teleurgesteld met zijn eigen resultaat, maar heel blij met de zege van Mike Teunissen", meldt Jumbo-Visma.


De Nederlandse ploeg had als doel gesteld om met Groenewegen de eerste Touretappe te winnen en zo het geel te veroveren. Dat lukte echter met Teunissen en niet met Groenewegen die er volgens de ploeg met schaafwonden vanaf is gekomen. "Ik kijk uit naar de volgende sprintetappes", liet Groenewegen via de ploeg weten.


Volgens ploegleider Grischa Niermann moet het voor Groenewegen zondag in de ploegentijdrit geen problemen opleveren. De wielrenner toonde zich op Twitter strijdbaar en liet weten dat ze nog niet van hem af zijn. "Zeker niet de waarmee ik hoopte deze Tour de starten, maar gelukkig was 'machine' Mike Teunissen daar om het geel te pakken", meldde hij. "We gaan hard knokken om het zondag te houden."

EINDELIJK WEER NEDERLANDS GEEL

Teunissen is de eerste Nederlander die de eerste gele trui verovert in de Tour de France sinds Erik Breukink. Die won de proloog in 1989 in Luxemburg.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Sportoverzicht