Etappe 3: Geen aankomst voor Dylan Groenewegen

De kans dat Dylan Groenewegen vandaag juichend binnenkomt is klein
De kans dat Dylan Groenewegen vandaag juichend binnenkomt is klein © Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - Met vier beklimmingen in de laatste 45 kilometer lijkt de kans op de eerste etappezege van Dylan Groenewegen in deze Tour de France minimaal. De sprinter van Jumbo-Visma uit Vinkeveen had zaterdag een uitgelezen kans op de dagzege en het geel, maar ging in de finale hard onderuit.
De derde etappe is er één voor de klassiekerrenners. Het peloton rijdt België uit om na 215 kilometer in het Franse Épernay aan te komen. De etappe finisht na een klimmetje over een boerenlandweggetje en een afdaling naar het stadscentrum met een lastige slotkilometer die een gemiddeld stijgingspercentage kent van 3,8%.
KAN TEUNISSEN GEEL BEHOUDEN?
De kans dat Mike Teunissen de geletrui behoudt lijkt op voorhand groot. De teamgenoot van Groenewegen had de etappe van vandaag zelfs in zijn agenda omcirkeld als mogelijke kans op ritwinst. Daarin zal hij concurrentie krijgen van mannen als Greg Van Avermaet, Peter Sagan en Julian Alaphilippe.
Ook de Belg Wout van Aert, van Jumbo-Visma, moet in de gaten gehouden worden. De drievoudig wereldkampioen veldrijden kan de klimmetjes in de slotfase goed verteren en heeft een machtig eindschot in de benen.
Jos van Emden volgt de Tour vanaf de zijlijn, de renner van Lotto-Visma - al jarenlang lid van de Utrechtse wielervereniging De Volharding - acht zijn teamgenoot Teunissen in staatom te winnen. "Hij was in de proloog van de ZLM Tour, vorige maand, maar twee seconden langzamer dan ik. Toen dacht ik: hij is echt sterk", zegt de tijdritspecialist, die Teunissen in het NOS programma De Avondetappe aanraadt zo veel mogelijk te profiteren van zijn topvorm. "Pas later besef je hoe goed je was. Nu moet je het gewoon proberen."
In de laatste veertig kilometer komen de renners vier korte, maar pittige klimmetjes tegen, één van de vierde categorie en drie van de derde categorie. De laatste helling, de Côte de Mutigny, is 900 meter lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 12,2. De top ligt op zestien kilometer van de aankomst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.