Sari en Shanice hopen op dameselftal FC Utrecht

© ANP
UTRECHT - Oranjekeepster Sari van Veenendaal roept haar oude club FC Utrecht op zo snel mogelijk weer een vrouwenelftal te formeren. Dat zei de Nieuwegeinse in Zeist waar de 'Leeuwinnen' vandaag na een tweede plek op het WK in Frankrijk samen met vrienden en familie afscheid van elkaar namen. "FC Utrecht is mijn club en ik ging daar met papa als kleine Sarietje altijd naar het stadion. Later voetbalde ik er zelf. Ik vind dat FC Utrecht een club is die het vrouwenvoetbal zou moeten omarmen. Ik ben daar een groot voorstander van."

VAN DE SANDEN

Shanice van de Sanden uit IJsselstein is het daar mee eens.Ze begon haar carrière in de Domstad en zou graag weer een volwaardig elftal in de clubkleuren van de FC willen zien. In 2013 trok het bestuur de stekker uit het vrouwenvoetbal vanwege de kosten. Hoofdsponsor Zorg van de Zaak maakt er geen geheim van een vrouwentak te willen. De vleugelspeler van Olympique Lyon snapt dat wel. "Als stad Utrecht vind ik gewoon dat je een vrouweneftal zou moeten hebben. En het is gewoon een mooie club dus ik zou er heel erg trots op zijn als het gebeurt."
Als FC Utrecht wat wil, moeten ze snel zijn.
Sari van Veenendaal, keepster Oranje
Van de Sanden heeft nog een doorlopend contract in Frankrijk. De 27-jarige hoopt ooit af te bouwen in de Domstad. "Dat zou mooi zijn, ja!" Van Veenendaal speelde de laatste jaren in Engeland bij Arsenal, maar is transfervrij. De beste keepster van het WK staat in de belangstelling van veel clubs. "Als FC Utrecht wat wil, moeten ze dus snel zijn", knipoogt ze.

POLITIEKE STEUN

GroenLinks brak recent nog een lans voor vrouwenvoetbal in Utrecht. Volgens raadslid Julia Klein Rensink is nu het moment. "FC Utrecht is uit de rode cijfers en er valt steeds meer te verdienen aan vrouwenvoetbal. Een nieuwe groep fans wordt aangetrokken, waarmee de kaartverkoop toeneemt, schrijft ze op de website van de partij. "En vergeet de nieuwe potentiële sponsoren niet, die graag zien dat een club maatschappelijk betrokken is en past bij hun imago. Bij de Oranje leeuwinnen heeft het even geduurd, maar nu staan de sponsoren in de rij."
De gedachte speelt wel door ons hoofd.
Frans van Seumeren, eigenaar FC Utrecht

REACTIE FC UTRECHT

FC Utrecht onderzoekt het opzetten van een vrouwentak. Dat zit nog in de startfase. "Er is nog geen diepgaand gesprek over geweest, maar de gedachte speelt wel door ons hoofd", bevestigt eigenaar Frans van Seumeren. Maar: "Komend seizoen zal het niet meer worden."
Eerst moet onderzocht worden of het financieel haalbaar is en niet opnieuw na een paar jaar sneuvelt door geldgebrek. Ook zal een oplossing gevonden moeten worden voor het tekort aan velden op Zoudenbalch. Daar is het nu al amper te doen een trainingsschema voor alle elftallen te maken door een gebrek aan velden.
"We moeten goed kijken naar de velden die beschikbaar zijn", aldus Van Seumeren. "We hebben natuurlijk al een heel grote jeugdafdeling. Dat moeten we allemaal nog eens goed bekijken, en het financiële plaatje ook. We willen natuurlijk ook met onze trainingsaccomodatie een stukje verder professionaliseren. We willen heel graag met FC Utrecht bovenin mee blijven doen."
De komst van Van de Sanden ziet de eigenaar in ieder geval wel zitten, vertelt hij. "En Van Veenendaal heeft ook al bij ons gevoetbald! Ik vind het ook leuk, vrouwenvoetbal. Dus, daar mankeert het niet aan."
Oranje Leeuwinnen feestelijk onthaald in Zeist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.