Voetbalster Annemieke Griffioen uit Kockengen piekte te vroeg: "Geweldig dat er nu zoveel aandacht is"

© Orange Pictures
KOCKENGEN - Het is het lot van de voetbalster die een paar jaar te vroeg geboren werd. Annemieke Griffioen uit Kockengen speelde tussen 1995 en 2011 156 interlands voor Oranje en was recordinternational totdat Sherida Spitse haar afloste. Maar ze bleef relatief onbekend, doordat Oranje in haar tijd nog niet de aandacht kreeg die het nu krijgt.
"Maar ik vind niet dat ik te vroeg ben geboren. Ik ben er juist trots dat ik hier nog deel van heb mogen uitmaken", zegt Griffioen, die in 2011 stopte. Van de huidige selectie speelde ze nog samen met Sherida Spitse, Anouk Dekker en Loes Geurts. "Ik vind het geweldig dat er nu zoveel aandacht is."

ZES KEER LANDSKAMPIOEN

Die aandacht had Griffioen, sinds haar huwelijk Kiesel-Griffioen, tijdens haar loopbaan misschien ook wel verdiend. De voormalige middenvelder is 39 jaar en begon met voetballen bij NiTa in Nieuwer ter Aa. Ze stapte over naar CSW in Wilnis en belandde als 15-jarige bij Saestum in Zeist, dat tot de absolute top van Nederland behoorde voordat profclubs met vrouwenvoetbal begonnen.
Met Saestum werd Griffioen zes keer landskampioen en won ze drie keer de KNVB beker. In 2004 beleefde ze een kort avontuur in de USA, waarna ze in 2005 prof werd bij het Engelse Bristol Rovers. Een jaar later stapte ze over naar FCR 2001 Duisburg, waar tot het einde van haar loopbaan in 2011 speelde. Met Duisburg won ze de UEFA Women's Cup en twee keer de Duitse beker.
Kiesel Griffioen als speelster van FCR 2001 Duisburg, waarmee ze de UEFA Women's League won
Kiesel Griffioen als speelster van FCR 2001 Duisburg, waarmee ze de UEFA Women's League won © Wikipedia

EERSTE EK

De huidige bondscoach Sarina Wiegman was nog speelster en kamergenote van Griffioen, toen die als 16-jarige debuteerde in Oranje. Als international beleefde Griffioen haar hoogtepunt tijdens het EK van 2009, het eerste waaraan Nederland ooit deelnam. De Oranje Leeuwinnen bereikten de halve finale, waarin Engeland te sterk was. "Ik vind het geweldig wat ze gedaan heeft. Ze was als speelster al een leider. En ik ben trots dat ze mijn kamergenote was."
In april 2011 liet Griffioen aan vrouwenvoetbal.nl weten te gaan stoppen met voetballen, omdat ze meer bij de fysio zat dan op het veld stond. Na haar loopbaan werd ze als eerste vrouw ooit benoemd tot bondsridder van de KNVB. Nadat ze gestopt was werd ze assistent-trainer bij de vrouwen van VVV-Venlo en daarna jeugdtrainer bij FCR 2001 Duisburg. Die functie beviel de Kockengense maar matig. "Ik keer misschien wel terug in het voetbal, maar dat zal niet als trainer zijn."
Annemieke Griffioen: "Sarina was al speelster al een leider"

MOEDER

Inmiddels is de geboren Kockengense moeder van twee dochters, van wie de jongste zeven maanden is. Daardoor kon ze het afgelopen WK niet op pad om voor bondscoach Sarina Wiegman analyses te maken van toekomstige tegenstanders, een klus die ze tijdens het gewonnen EK van 2017 wel op zich nam. "Ik woon dan wel in Duitsland, maar mijn dochters hebben in oranje shirts naar het WK gekeken."

DE PIONIERS

Overigens is er altijd nog een baas boven baas. Want Griffioen mag dan te vroeg geboren zijn om een aandeel te hebben in de huidige successen, dat geldt helemaal voor Tilly van Rooijen uit Nieuwegein en Henny Vernooij uit Breukelen. Zij maakten in 1973 deel uit van het allereerste Nederlands vrouwenelftal. Deze week waren ze te gast in U Vandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.