Wat FC Utrecht kan verwachten van het duel tussen Akademija Pandev en HSK Zrinjski

© Facebook HSK Zrinjski
UTRECHT - Wie wordt de tegenstander van FC Utrecht in de tweede voorronde van de Europa League? Vanavond beginnen Akademija Pandev en HSK Zrinjski aan het heenduel, om uit te maken wie naar de Domstad mag afreizen. De tweestrijd in de eerste voorronde begint in Noord-Macedonië.
Het eigen stadion van Akademija Pandev in Strumica voldoet niet aan de eisen van UEFA en dus wordt uitgeweken naar Skopje. In de hoofdstad ontvangt de bekerwinnaar van Noord-Macedonië de tegenstander HSK Zrinjski in het nationale stadion, namelijk de Tose Proeski National Arena. Dat stadion ligt op bijna twee uur reizen van Strumica en biedt zitplaats aan meer dan dertigduizend toeschouwers.
De wedstrijd tussen Pandev en Zrinjski begint om 19.00 uur. Leidsman van dienst is Kai Erik Steen uit Noorwegen. Op de Facebook-pagina van HSK Zrinjski wordt gemeld dat Akademija Pandev en de Macedonische voetbalbond met een livestream komen. Er is geen officiële tv-registratie van het duel.

GORAN PANDEV

Akademija Pandev is in aanloop naar het Europese treffen nog even goed aangemoedigd door Goran Pandev, de grote man achter de club. De sterspeler (zelf actief voor Genoa) verscheen op de training, waarbij hij onder meer zijn jongere broer tegenkwam. Sasko Pandev is de aanvoerder van Akademija Pandev, de ploeg die in 2014 werd opgericht als proftak van een eerder geopende jeugdopleiding.
"Van alle mogelijke tegenstanders wilden we vooral Zrinjski loten", reageerde Goran Pandev na de loting. "We geloven allemaal dat we iets kunnen doen tegen de club uit Mostar. Ik geloof in de jongens en ben trots op ze, omdat ze het grootste succes hebben geboekt in de geschiedenis van de club." Door de bekerwinst debuteert Akademija Pandev in de Europa League. De hoofdtrainer is Jugoslav Trencovski.
De voorbereiding van de Macedoniërs verliep alles behalve soepel. De laatste oefenwedstrijd voor het treffen met Zrinjski ging met 3-2 verloren tegen PFK Montana uit Bulgarije. Ook het oefenduel tegen Vitosha Bistritsa (Bulgarije, 0-0), KS Teuta Durrës (Albanië, 4-1 verlies), FC Academica Clinceni (Roemenië, 1-1) en Slavia Sofia (Bulgarije, 3-2 verlies) werden niet gewonnen.
Eind juni werd de ploeg op trainingskamp nog getroffen door een virus, maar dat lijkt uit de lucht te zijn. Ook verdediger Dime Dimov, die tijdens een oefenwedstrijd zijn tong inslikte, kan in actie komen.

HSK ZRINJSKI

De nummer twee van de afgelopen Bosnische competitie is via Split en Zagreb naar Skopje gevlogen. Daar kwam de ploeg uit Mostar dinsdagavond aan met een selectie van 21 spelers. De laatste oefenwedstrijd voor het Europese duel werd met 2-1 gewonnen van het Sloveense Mura (zie video hieronder). Daarvoor werd een vriendschappelijke partij tegen NK Inter Zapre?ic uit Kroatië met 2-1 verloren. De eerste oefenpot van de voorbereiding werd met 5-1 gewonnen van NK Krsko, een degradant uit de Sloveense eredivisie.
Ook in Bosnië en Herzegovina is de transfermarkt nog open en naar verluidt staat verdediger Advan Kadusic in de belangstelling van de Turkse topclub Besiktas. Voorlopig is Kadusic nog wel opgenomen in de selectie door trainer Hari Vukas. Onlangs nam Zrinjski afscheid van Emanom Markovic en meerdere spelers van wie het contract niet verlengd wordt.
Daar tegenover staat de komst van Mario Ticinovic, die de transfer maakt van het Belgische Lokeren waar hij op het tweede plan was beland. Eerder al versterkte Zrinjski zich met Jasmin Celikovic (gehuurd van Rijeka), Damir Zlomislic, Irfan Hadzic en Ivan Lendric.
Hadzic heeft een verleden in Nederland; hij speelde tot zijn negentiende in de gemengde jeugdopleiding van Vitesse en AGOVV, voor hij vertrok naar de Kroatische competitie. Lendric is een spits met een verleden bij Zulte Waregem. De laatste jaren is hij vooral een weinig spelende clubhopper met avonturen in Griekenland, Frankrijk, Slovenië en Roemenië.

FAVORIET

"We zijn blij met een voorbereiding die we hebben getroffen", blikt Hadzic vooruit bij Sportsport.ba. "We hebben drie oefenduels gespeeld en we zijn klaar voor de volgende uitdaging. Ik denk dat wij licht de favoriet zijn, dus we moeten donderdag winnen." In principe is Zrinjski ook de favoriet, omdat zij hoger staan op de UEFA-coëfficiëntenlijst.
De naam van de nieuwe trainer van HSK Zrinjski is al genoemd: Hari Vukas, een 46-jarige Kroaat. In 2015 was hij twee periodes interim-trainer bij de Kroatische topclub Hajduk Split. De laatste jaren was hij assistent-trainer bij Galatasaray en Udinese, voor hij op eigen benen kwam te staan bij Zrinjski. De ploeg heeft een sterke band met Kroatië. Het ligt dicht bij de grens, heeft een sterke achterban in het land en speelde ook enkele jaren in een Kroatische competitie.

VOLGENDE WEEK

De return van het duel tussen Akademija Pandev en HSK Zrinjski is volgende week donderdag 18 juli om 19.00 uur in het eigen stadion van Zrinjski in Mostar. In het Stadion pod Bijelim Brijegom zijn ruim achtduizend zitplaatsen. Pas na die wedstrijd weet FC Utrecht echt tegen wie het een week later (25 juli om 18.30 uur) het Europese avontuur aftrapt in Stadion Galgenwaard. Op 1 augustus is de return van de derde voorronde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.