Etappe 6: Klassementsrenners kunnen zich niet meer verschuilen

Wilco Kelderman
Wilco Kelderman © Team Sunweb
PROVINCIE UTRECHT - In de zesde etappe van de Tour de France wordt voor het eerst duidelijk hoe sterk de klassementsrenners zijn. Voor het nog 175 koppen tellende peloton (Patrick Bevin is de eerste uitvaller met twee gebroken ribben) wacht vandaag de eerste zware bergrit, over 160,5 kilometer van Mulhouse naar La Planche des Belles Filles.
De Fransman Julian Alaphilippe begint voor de derde dag op rij in de gele leiderstrui. De Belg Wout van Aert van Jumbo-Visma is tweede op 14 seconden, gevolgd door zijn Nederlandse ploeggenoot Steven Kruijswijk op 25 tellen. Wilco Kelderman staat twaalde op 51 seconden. De geboren Amersfoorter van Team Sunweb gaf vooraf aan geen klassement aspiraties te hebben en voor dagsucces te gaan.

PECHVOGEL

Je kan je afvragen of Kelderman zich daarmee niet tekort doet in een Tour die voor hem vooralsnog zonder pech en ellende verloopt. Dat was in het verleden nog wel eens anders voor het lid van de Utrechtse wielervereniging De Volharding. Vaker wel dan niet lag Kelderman op de grond als er in de Tour weer een massale valpartij was geweest, waardoor hij nooit zijn ware potentieel heeft kunnen laten zien. Oud-tourwinnaar Jan Janssen liet jaren geleden al wel eens ontvallen dat hij in Kelderman een potentiële Tourwinnaar ziet, "Maar dan moet hij wel wat meer een klootzak zijn", doelde Janssen op het (te) brave imago van Kelderman.

DYLAN EN DYLAN

Voor sprinter Dylan Groenewegen uit Vinkeveen wordt het een dag van overleven. Dylan van Baarle moet aan de bak voor zijn kopmannen Egan Bernal en Geraint Thomas. Voor de Veenendaler van Team INEOS zal vandaag duidelijk worden of zijn bergtrainingen vruchten afgeworpen hebben. De klassiekerrenner viel een flink aantal kilo's af en zou menigeen wel eens kunnen verbazen in het hooggebergte.

OFFROAD

Het is de vierde keer dat La Planche des Belles Filles finishlocatie is in de Ronde van Frankrijk. Chris Froome won in 2012 op die Vogezencol en ook Vincenzo Nibali (2014) en Fabio Aru (2017) hadden daarna succes op La Planche des Belles Filles. Dit jaar belooft het opnieuw spektakel te worden. De Tourorganisatie heeft de toch al lastige klim met een kilometer verlengd, waarin het over grind omhoog gaat met stukken met een stijgingspercentage van bijna 25 procent.
De renners krijgen totaal drie cols van de eerste categorie, twee van de tweede en twee van de derde te verwerken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.