Teuns wint eerste bergrit, Kelderman een van de verliezers

Wilco Kelderman
Wilco Kelderman © Team Sunweb
PROVINCIE UTRECHT - De Belg Dylan Teuns (Bahrain) heeft de zesde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste bergrit met aankomst op La Planche des Belles Filles. Teuns, debutant in de Ronde van Frankrijk, was onderdeel van de kopgroep van veertien man die vanaf de start de aanval zocht. In zijn kielzog finishte de Italiaan Giulio Ciccone als tweede, die de gele trui overnam van Julian Alaphilippe. Dat was mede dankzij de acht bonificatieseconden die hij eerder pakte. Het verschil met Alaphilippe is zes seconden.
Van de favorieten maakte titelverdediger Geraint Thomas de sterkste indruk. De Brit pakte op het laatste steile stuk van 24 procent nog een handvol seconden op zijn grootste concurrenten. Hij werd 4e op 1'44. Steven Kruijswijk en Bauke Mollema konden op het onverharde gedeelte niet volgen en verloren ruim een halve minuut op Thomas.
Wilco Kelderman, die vooraf aangaf geen klassement aspiraties te hebben, verloor veel tijd. De geboren Amersfoorter van Team Sunweb eindigde niet bij de eerste dertig en verloor minuten op de winnaar.
Dylan van Baarle verrichte veel nuttig knechtenwerk voor zijn kopmannen Bernal en Thomas. De dag van de Veenendaler van Team INEOS kon voor de start al niet meer stuk, nadat hij werd verrast door een bezoek van zijn opa en oma.
Dylan Groenewegen zat tot aan de voet van de beklimming van de laatste klim, La Planche des Belles Filles, in het peloton. De Vinkeveense sprinter leek de dag vrij gemakkelijk door te komen.
Vrijdag volgt een grotendeels vlakke rit van Belfort naar Chalon-sur-Saône. Met een lengte van 230 kilometer is het de langste etappe van deze Tour.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.