Veenendaalse tennisser verheugt zich op 'thuistoernooi' in Amersfoort

© Orange Pictures
AMERSFOORT - "Het is lekker om een toernooi in eigen land te kunnen spelen, en de terugkeer van Amersfoort is zeer welkom na het wegvallen van het challengertoernooi in Scheveningen." Dat zegt Veenendaler Botic van de Zandschulp, die volgende week in het hoofdtoernooi van de Dutch Open staat. Dat toernooi keert na een afwezigheid van elf jaar terug op de tenniskalender.
"Het is leuk om dichtbij huis te spelen. Dan kunnen mensen die je niet zo vaak kunnen zien spelen ook een keer komen kijken", stelt Van de Zandschulp, die ondanks zijn relatief lage ranking rechtstreeks is toegelaten tot het hoofdtoernooi in Amersfoort.

GESCHIEDENIS

De Dutch Open tennis werd van 1957 tot 1994 gespeeld in Hilversum, en genoot bekendheid als 'Het Melkhuisje'. De Nederlander Tom Okker won het toernooi drie keer, en ook grootheden als Guillermo Vilas en Anders Järryd prijken op de erelijst. In 1995 verhuisde het toernooi naar Amsterdam.
Vanaf 2002 werd het Dutch Open in Amersfoort gespeeld. De grootste naam op de erelijst in de Keistad is die van Novak Djokovic. De huidige nummer 1 van de wereldranglijst won het toernooi als 19-jarige, in 2006. Twee jaar eerder was Martin Verkerk de laatste Nederlandse winnaar.
Dit jaar moeten we het doen met minder grote namen, al gebiedt de eerlijk te zeggen dat Djokovic bij zijn winst in 2006 ook nog geen grote naam was. Hij was destijds de nummer 275 van de wereld. Ter vergelijking: de hoogst geplaatste speler in 2019 is de Spanjaard Pedro Martinez. Die staat 126e.
"Als zo'n jongen een slechte dag en heeft en ik heb een goeie dag, kan ik van hem winnen"

CHALLENGERS EN FUTURES

Het toernooi van dit jaar is er één in de challengercategorie. "De laagste categorie in de tennisranking zijn de future-toernooien", legt Veenendaler Van de Zandschulp, zelf de nummer 449 van de wereld, uit. "Daar is het totale te verdelen prijzengeld 15.000 tot 25.000 euro." Een categorie hoger, en dus automatisch de categorie met meer prijzengeld, zijn de challengers. "Je deelname aan die toernooien dwing je af in de futures", zegt Van de Zandschulp.
© Orange Pictures
Dat de 23-jarige Van de Zandschulp bijna 300 plaatsen onder de hoogst geklasseerde deelnemer aan de Dutch Open staat, maakt hem niet bij voorbaat kansloos. "Natuurlijk hebben de jongens die zoveel hoger staan meer bewezen en zijn ze beter. Maar als zij een mindere dag hebben en ik heb een goeie, kan ik van ze winnen."

KLIMMEN

De Veenendaler bewees dat in 2016, toen hij de finale van het Nederlands kampioenschap verrassend won van Robin Haase. "Toen stond ik rond de 300e plaats, daarna heb ik wat gesukkeld met blessures en ben ik gezakt op de wereldranglijst. Nu ben ik weer fit en hoop ik weer te klimmen."
Van de Zandschulp, die deze week op de challenger in het Duitse Braunschweig de derde ronde bereikte, won dit jaar al drie futuretoernooien. "Het volgende doel is een challenger winnen." De volgende poging om dat doel te bereiken is in Amersfoort. Dat toernooi begint maandag op de banen van ALTA. De finale is op zondag 21 juli.

ANDERE NEDERLANDERS

Behalve Van de Zandschulp zijn er nog vijf landgenoten toegelaten tot het hoofdtoernooi in Amersfoort. Van hen is Tallon Griekspoor (198) de hoogst geplaatste op de wereldranglijst. Verder doen ook Thiemo de Bakker (afgezakt naar 265), Jelle Sels (307), Scott Griekspoor (333) en Tim van Rijthoven (432) mee aan de Dutch Open tennis 2019.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.