Door de Lens van Ankie: Vive la France

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Vandaag is de eerste rustdag van de Tour de France. En gisteren, op het moment dat ik dit stukje schreef, was Dylan Groenewegen misschien wel op weg naar zijn tweede etappezege. Na een val in de eerste etappe gaat het gelukkig weer goed met hem. Afgelopen vrijdag won hij de massasprint van de zevende etappe in Chalon-sur-Saône. Het was al zijn elfde zege van dit jaar.

WIELERZAADJE

Ik zag Dylan afgelopen jaar voor het eerst van dichtbij fietsen tijdens de Veenendaal-Veenendaal Classic. Inderdaad; in Veenendaal. Hij won de race; een echte klassieker. Vroeger toen ik klein was ging ik wel eens met mijn vader mee naar de ronde van Kamerik. Even de echte sfeer van het wielrennen proeven na drie weken Tour kijken op televisie. Mooi vond ik dat: al die renners, het publiek, de hectiek er omheen. Toen is het wielerzaadje geplant.

JOOP

Dat Joop Zoetemelk in Veenendaal aanwezig was om de prijzen aan de winnaars uit te reiken, was voor mij dan ook echt een cadeautje. De held van mijn vader, de man die jarenlang elke zomer 'door onze huiskamer reed', stond daar opeens vlak voor me. Hij moet gedacht hebben: wie is die vrouw met die camera en die grote glimlach op haar gezicht die zo naar me staart?

DROMEN

Wielrennen; ik geniet er nog steeds van, maar nu met mijn camera in mijn hand. De snelheid waarmee de renners in een peloton langs razen, het enthousiasme van de speakers, de hectiek met de volgwagens, ik vind het allemaal even leuk. Elke sportfotograaf heeft zo zijn dromen.
De een droomt van het WK Voetbal, de ander van de Formule 1. Ik droom van de Tour. Drie weken lang al fotograferend door mijn favoriete vakantieland mee met de karavaan. Dit jaar moet ik het net al jullie nog even doen met de beelden van mijn collega's. Maar wie weet zie ik Dylan volgend jaar met eigen ogen als eerste over de finish komen en kan ik het zelf vastleggen voor mijn nageslacht.
Het land ken ik al. De bergen heb ik al verkend. De camper staat al klaar. Vive la France!
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.