RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lisa Klein de snelste in Leidsche Rijn, Van Dijk 2e in haar thuisrace

1/7
MIJDRECHT/WOERDEN - Lisa Klein gaat na de eerste etappe in de BeNe Ladies Tour aan de leiding. De Duitse wielrenster was de snelste in de 3,9 kilometer lange proloog in Utrecht. Klein had 4 minuten en 55 seconden nodig om van Castellum Hoge Woerd naar de Parijs Boulevard in Leidsche Rijn Centrum te komen.

Verslag van de proloog van de BeNe Ladies Tour in Utrecht


De Woerdense Ellen van Dijk had lang de snelste tijd. De Europees-kampioene tijdrijden van Trek-Segafredo dook als eerste onder de vijf minuten en leek te profiteren van een plotselinge regenbui die net nadat ze over de finish kwam begon.

 Ellen van Dijk nadat ze de voorlopig snelste tijd op de klokken zette Ellen van Dijk nadat ze de voorlopig snelste tijd op de klokken zette | Foto: Orange Pictures

Met alle risico's van de wereld dook Klein op een nat parcours net onder de tijd van Van Dijk. Amy Pieters die als laatste startte werd, eveneens in de regen, 3e.

Ik woon om de hoek, maar trainen doe ik hier eigenlijk nooit"
Ellen van Dijk

Vooraf verwachtte Van Dijk niet dat ze zo dicht in de buurt van de snelste tijd zou komen. "Vier kilometer is eigenlijk veel tekort voor mij", vertelde ze voor de start, "Ik begin dan meestal net een beetje in mijn ritme te komen. Zaterdag is er een echte tijdrit, dan liggen er kansen voor mij."

Ellen van Dijk: "Ik woon hier om de hoek, maar ik moest toch even verkennen"


De BeNe Ladies Tour lijkt dit jaar op het lijf geschreven voor Van Dijk, met een tijdrit en een behoorlijk vlak parcours. "Dat zou je denken, ja", lacht Van Dijk, "Maar ik denk toch dat er anderen zijn die meer kans maken. Er zullen vast wat meiden op avontuur gaan."

Mooi om hier te rijden. Mijn oma komt zelfs kijken"
Lorena Wiebes

"En er is een behoorlijke kans op waaier-etappes", vult Nederlands-kampioene op de weg Lorena Wiebes aan. De Mijdrechtse sprintster hoopt een dagzege te pakken. "Het klassement winnen zal lastig worden, want tijdrijden is normaal niet echt mijn ding, maar als ik vandaag goed rij kan ik misschien voor het jongeren klassement gaan."

Lorena Wiebes: "Etappes winnen met het jongeren klassement als bonus"


WITTE TRUI
Wiebes was gisteren al in Leidsche Rijn om zich voor te bereiden. "Het is denk ik 20 kilometer van mijn huis. Dat gebeurt niet vaak en dat is wel erg mooi. Mijn oma komt zelfs kijken."

De vroege verkenning wierp wel haar vruchten af. Met het dreigende slechte weer besloot Wiebes zo vroeg mogelijk van start te gaan. Met de wind in de rug en droog asfalt stond Wiebes lang hoog in de klassering. Toen de echte specialisten kwam zakte de renster van Parkhotel Valkenburg wat omlaag. Ze werd uiteindelijk 8e op 12 seconden van Klein, maar met een verschil van drie duizendsten van een seconde was ze wel de snelste jongere. Het leverde Wiebes de witte trui op.

Lorena Wiebes: "Ik had meer meiden onder de vijf minuten verwacht"


Wiebes gaat proberen de witte trui te verdedigen, maar dat zal niet meevallen met nog een tijdrit van 15 kilometer in het verschiet. "Ik heb nog twee ritten om bonificatieseconden te pakken. Dus hopelijk blijf ik zo hoog mogelijk staan. Maar het is nog niet voorbij"

HOOLWERF ZIT WEER OP 'BABYNIVEAU'
Cathalijne Hoolwerf is bezig met haar eerste seizoen bij de elite. De wielrenster uit Eemdijk merkt dat het nog niet makkelijk is tussen de profs. Ze werd knap 70e op 29 seconden. "Het is een hele nieuwe ervaring. Voor kansen zullen we dan ook nog niet rijden, het is een heel proces." De renster van Rogelli-Gyproc werd vorig jaar Nederlands kampioen bij de junioren. "Bij de junioren hoorde ik altijd bij de betere, maar ik sta nu echt weer onder aan de ladder. Zeg maar op babyniveau."

Cathalijne Hoolwerf: "Ik sta weer onder aan de ladder"


Hoolwerf komt uit een topsportfamilie. Ze is het jongere zusje van marathonschaatser Willem Hoolwerf en het nichtje van Evert en Bart Hoolwerf die eveneens succesvol zijn op de schaats. "De jongens zitten nu ook wel op de fiets, maar hun hoofddoel blijft schaatsen. Bij mij is het andersom, ik heb geen zin meer in koude tenen", lacht Hoolwerf voor haar debuut in de meerdaagse ronde. "De afgelopen weken was ik overigens vooral druk met verpleegster spelen voor mijn broer. Die heeft bij een val van de fiets zijn bekken gebroken."

Lucy van der Haar uit Woudenberg klokte met een gemiddelde snelheid van ruim 42 kilometer per uur de 101e tijd.

De BeNe Ladies Tour duurt tot en met zondag. Marianne Vos won de laatste twee edities.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -