Marieke Dijkstra maakt het seizoen voor SCHC nu al bijzonder

Marieke Dijkstra in 2016, als coach van Voordaan
Marieke Dijkstra in 2016, als coach van Voordaan © Guido vd Burg
BILTHOVEN - De hockeycompetitie begint pas in september, maar voor de mannen van SCHC uit Bilthoven is het nu al bijzonder. Zo vaak komt het tenslotte in het tophockey niet voor dat de coach er een tijdje niet is omdat ze gaat bevallen. Marieke Dijkstra, die voor haar debuutjaar als coach van SCHC staat, wordt in oktober moeder.
"Ik zal inderdaad een tijdje afwezig zijn, maar ik ga er vanuit dat ik zo lang mogelijk kan blijven coachen en trainen", zegt Dijkstra. "En als ik weg ben zal mijn assistent Wieger Wiese het overnemen. Die kent de club en het team goed, dus daar heb ik alle vertrouwen in."
"Ik ga ervan uit dat ik zo lang mogelijk kan blijven coachen en trainen"

VOORBEREIDING

Dijkstra heeft haar nieuwe team, dat afgelopen seizoen uit de Hoofdklasse degradeerde, al een paar weken bij elkaar gehad. "We hebben vier weken getraind om elkaar te leren kennen. Nu hebben ze vakantie. Begin augustus start de voorbereiding op de competitie."
Ik heb er wel vertrouwen in dat we een mooi seizoen tegemoet gaan
Marieke Dijkstra
De eerste indruk die de voormalig speelster van Kampong van haar nieuwe ploeg kreeg is positief. "Ik heb er wel vertrouwen in dat we een mooi seizoen tegemoet gaan. We hebben een mooie mix van ervaren spelers en jongens die de volgende stap willen gaan maken. Het is goed dat er jong talent instroomt, die hebben iets frivools en onbevangens."

DEGRADATIE VERWERKT

Dat ze instapt bij een club die afgelopen seizoen gedegradeerd is, zal volgens Dijkstra geen effect meer hebben. "Die degradatie was begin mei, dat is inmiddels verwerkt." Ze ziet er ook de positieve kant van in. "Dit team heeft onder in de Hoofdklasse voor elk punt moeten knokken. Nu gaan we in de Promotieklasse spannende wedstrijden spelen om te winnen. Dat is ook wel een lekker gevoel."
"Het is lekker om weer eens voor de overwinning te spelen"
Met welke ambitie SCHC de Promotieklasse ingaat is volgens Dijkstra moeilijk in te schatten. De Promotieklasse gaat zijn tweede seizoen in; voorheen hingen er onder de Hoofdklasse twee poules van de Overgangsklasse. In de nieuwe klasse zijn van die twee poules de beste teams samengekomen. "Je hoort van coaches én spelers dat het een spannende competitie is. Dus is het lastig om te zeggen dat we meteen weer moeten promoveren. Maar we willen natuurlijk wel in de top meedraaien."

PROMOTIEKLASSE IS GOED

Dijkstra vindt de Promotieklasse ook een goeie ontwikkeling voor het hockey. "In de oude situatie zaten er in de Overgangsklasse altijd wel een paar zwakke teams bij, nu leer je dat elke wedstrijd spannend is en dat je er elke wedstrijd voor moeten knokken." Het zal er toe leiden dat het algehele niveau omhoog gaat, denkt de SCHC-coach. "Dat betekent dat je er voordeel van hebt als je promoveert. En daar wordt de Hoofdklasse dan ook weer sterker van."
"Op den duur gaat het niveau omhoog door de Promotieklasse"
Cartouche en HDM, die afgelopen seizoen al in de play-offs om promotie streden, zijn volgens Dijkstra opnieuw favoriet. "Zij zullen een stapje verder zijn en hebben bovendien hun team redelijk bij elkaar kunnen houden." Verder verwacht ze dat ook buurman Schaerweijde uit Zeist, dat zich behoorlijk versterkte, zich weer in de promotiestrijd zal mengen.

VOORDAAN

Dijkstra was eerder drie seizoenen trainer-coach van Voordaan uit Groenekan, waarmee ze zelfs naar de Hoofdklasse promoveerde. Ook die ploeg behoort tot de tegenstanders van komend seizoen. "Dat is natuurlijk leuk, maar het is inmiddels ook alweer drie jaar geleden dat ik daar zat. Ik kijk er naar uit, maar ik ben vooral benieuwd hoe we ons gaan verhouden tot de ploegen die vorig jaar bovenin meedraaiden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.