RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jan Willem van Schip, exact een jaar voor Tokio: "Uiteindelijk is dat ook gewoon een wedstrijdje"

1/6
PROVINCIE UTRECHT - Op 24 juli 2020, over exact een jaar, vindt in Tokio de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaats. Uit de provincie Utrecht zijn al twee sporters zeker van deelname. Dafne Schippers en Sharon van Rouwendaal voldeden onlangs aan de kwalificatie-eis. Ook de voetbalvrouwen zijn al zeker van hun ticket, waardoor Sari van Veenendaal en Shanice van de Sanden normaal gesproken in Japan acte de présence zullen geven.

SPANNEND
Voor tal van andere Utrechters wordt het een spannend jaar. Slagen ze erin zich te kwalificeren, of, in het geval van teamsporters, worden ze wel geselecteerd voor het team dat naar Tokio mag?

Laura van der Heijden uit Leusden en de Spakenburgse Angela Malestein zijn al jaren vaste krachten in de Nederlandse handbalploeg. Als Oranje zich kwalificeert zullen zij er normaal gesproken wel bij zijn. Dat geldt ook voor volleybalster Robin de Kruijf uit Schalkwijk en de UZSC-waterpolodames Vivian Sevenich, Sabrina van der Sloot, Sarah Buis en Dagmar Genee.

 Nieuwegeiner Robert Meeuwsen (op de rug gezien) won brons in Rio Nieuwegeiner Robert Meeuwsen (op de rug gezien) won brons in Rio | Foto: Nevobo

De Nieuwegeinse beachvolleyballer Robert Meeuwsen moet om zijn bronzen plak van Rio te verbeteren op de wereldranglijst bij de beste 16 staan. Datzelfde geldt voor zijn collega Madelein Meppelink uit Rhenen, die in Rio vierde werd. De beachvolleyballers verblijven momenteel in Japan voor een WorldTour toernooi en trainen en spelen op de Olympische accomodatie. "Het ziet er geweldig uit, een mooie plek aan het water", laat Robert Meeuwsen vanuit Japan weten.

"Het is erg warm en de luchtvochtigheid is hoog"


Meeuwsen kan in Japan ook alvast kennismaken met de omstandigheden waar hij volgend jaar mee te maken zal krijgen. "Het is erg warm en de luchtvochtigheid is hoog, rond de 80 procent", vertelt de Nieuwegeiner. "Het is ideaal om te testen, bijvoorbeeld ook om te zien hoe lang we nodig hebben om te acclimatiseren."

WIELRENNEN
In het wielrennen heeft Nederland ook de nodige ijzers in het vuur, al hangt het er ook daar vanaf wie er door de bondscoaches worden geselecteerd. Jan Willem van Schip uit Schalkwijk lijkt op de baan een zekerheidje. Hij won dit jaar de puntenkoers op het WK en het omnium op de Europese Spelen en lijkt een medaillekandidaat in Tokyo. "Als ik er aan denk begint het al te kriebelen", zegt Van Schip vanuit de Franse Alpen, waar hij op hoogtestage is.

Jan Willem van Schip: "De Spelen zijn uitendelijk ook maar een wedstrijdje"


Kwalificatie is nog niet voor 100 procent zeker, maar adel verplicht, weet de Schalkwijker. Toch kan hij relativeren. "Uiteindelijk is het ook maar een wedstrijdje waar je afspreekt we gaan dit doen en wie doet het het best. Het is alleen wel het allerbelangrijkste wedstrijdje van de hele wereld."

Op de weg behoren Lorena Wiebes (Mijdrecht) en Dylan Groenewegen (Vinkeveen) tot de beste sprinters ter wereld. Als het parcours in Tokyo vlak is en uitnodigt tot een massaspurt, is de kans groot dat zij geselecteerd worden. Op de Olympische tijdrit zal Ellen van Dijk uit Woerden, die al jaren bij de wereldtop hoort, erop gebrand zijn zich te revancheren voor haar vierde plaats van Rio.

VAN 'T END
Wie herinnert zich niet de huilende judoka Noel van 't End, na zijn uitschakeling in 2016 in Rio? De Houtenaar werd al in de eerste ronde uitgeschakeld en was ontroostbaar. "Ik weet hoe het voelt om vroeg uitgeschakeld te worden, en dat wil ik niet nog eens meemaken. Wat er in Rio gebeurd is, maakt mij sterker", aldus Van 't End.

Wat er in Rio gebeurd is, maakt mij sterker"
Noel van 't End

Het moet raar lopen wil Van 't end die kans op revanche niet krijgen. Momenteel staat hij zevende op de wereldranglijst, voor kwalificatie is een plaats bij de beste 18 vereist.

Noel van 't End: "Ik sta er goed voor"


Ook Michael Korrel (Vianen) en Jesper Smink (Hoogland) hopen zich op de bakermat van het judo te kunnen laten zien.

HOCKEY
De Nederlandse hockeyploegen zullen zich wel kwalificeren voor Tokio, maar welke mannen en vrouwen deel gaan uitmaken van de selecties zal lang spannend blijven. Van Kampong behoren Sander de Wijn, Robbert Kemperman, Jip Janssen, Lars Balk, Jonas de Geus en Bjorn Kellerman met regelmaat tot de mannenselectie, net als Bilthovenaar Thierry Brinkman.

 Bjorn Kellerman (midden) temidden van zijn Oranje collega's Bjorn Kellerman (midden) temidden van zijn Oranje collega's | Foto: Fotostudio RedGreenBlue

Bij de vrouwen lijken Hoofdklassetopschutter Ginale Zerbo en oudgediende Caia van Maasakker van SCHC zekerheidjes. Ook hun teamgenotes Laurien Leurink, Kyra Fortuin, Xan de Waard en Famke Richardson, en Renée van Laarhoven en Malou Pheninckx van Kampong behoren doorgaans tot het keurkorps van bondscoach Alyson Annan. Ook Eva de Goede uit Zeist maakt meestal wel deel uit van de selectie.

ROEIEN
Inge Janssen van het Utrechtse Orca won in 2016 zilver in Rio, in de dubbel vier. Met diezelfde boot werd ze een jaar later wereldkampioene. Na een pauze van een jaar heeft ze de riemen inmiddels weer opgepakt. Net als Monica Lanz en Harald Langen van Triton zal ook Janssen volgend jaar willen schitteren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -