FC Utrecht wacht (letterlijk) heet avondje tegen Zrinjski: "We willen gelijk de toon zetten"

De laatste training van FC Utrecht
De laatste training van FC Utrecht © Nick Doup / RTV Utrecht
UTRECHT - FC Utrecht heeft vandaag de laatste voorbereidingen getroffen op het treffen met HSK Zrinjski in de tweede voorronde van de Europa League. Het belooft een heet avondje te worden in Stadion Galgenwaard en een heel warm welkom voor trainer John van den Brom. "Nogal, en ik ben zo blij als een kind om te beginnen", vertelt de Amersfoorter.

LIVE

De wedstrijd tussen FC Utrecht tegen HSK Zrinjski Mostar is donderdagavond vanaf 18.00 uur live te volgen op Radio M Utrecht bij Namen en Rugnummers. De aftrap is om 18.30 uur.

HITTE

Met temperaturen die opliepen tot 37 graden werkte FC Utrecht in het stadion de laatste training af in aanloop naar het duel met de Bosniërs. "Morgen spelen we met dezelfde warmte of zelfs nog warmer. Sommige spelers zijn dat wat meer gewend en die raken niet in paniek. Zelf heb ik wel moeite met deze hitte", aldus Van den Brom.
Aanvoerder Willem Janssen maakt zich geen zorgen om de hitte: "Ik heb er niet zoveel last van. Je hebt het ermee te doen. We moeten vooraf drinken, dat is nu helemaal extra. Daar moet je maar mee omgaan."
FC Utrecht kiest voor een Europese voorbereiding. Na de laatste training vertrok de ploeg van Van den Brom naar een hotel in de regio om zich voor te bereiden. De Bosnische tegenstander verblijft in het Inntel Hotel in de binnenstad van Utrecht. De ploeg is geen verrassing voor de Domstedelingen.
Onze ruimtes zullen aan de zijkanten liggen
Trainer John van den Brom
Assistenten Dennis Haar, Rick Kruys en Marinus Dijkhuizen hebben twee wedstrijden van Zrinjski live gezien: de eerste Europese wedstrijd tegen Akademija Pandev (3-0 winst) en de eerste competitiewedstrijd tegen Sarajevo (0-1 verlies). "Ze hebben eenzelfde beeld van deze ploeg. Ze zijn fysiek sterk en spelen gegroepeerd en compact. Onze ruimtes zullen aan de zijkanten liggen, maar we moeten waken voor de counters. De restverdediging moet op orde zijn", vertelt Van den Brom.
Aanvoerder Willem Janssen: "Wij denken aan een overwinning, en de nul"
Janssen viel iets anders op aan de beelden: "In de eerste vijf tot tien minuten die we zagen zaten al vijf elleboogstoten", lacht hij. "Dat is een beetje Balkan-achtig. Zij spelen heel erg ver terug, maar het is een kwestie van goed omschakelen. Ons doel is sowieso de nul houden. Het kan zo lopen dat je achteraf blij bent met 0-0, maar vooraf denken wij aan een overwinning met de nul."

OPSTELLING

Die verdediging zal bestaan uit doelman David Jensen en verdedigers Sean Klaiber, Emil Bergström, Willem Janssen en Leon Guwara. "Iedereen die vanaf het begin van de voorbereiding meedeed is fit en inzetbaar", aldus de oefenmeester, die ook al bekendmaakte dat Adam Maher, Simon Gustafson, Sander van de Streek, Vaclav Cerny, Justin Lonwijk en Gyrano Kerk spelen.
Onder de ontbrekende spelers zijn Adrian Dalmau, Joris van Overeem, Issah Abass, Othmane Boussaid, Simon Makienok en Jean-Christophe Bahebeck.
Per wedstrijd mag FC Utrecht bij de UEFA een selectie opgeven. Op de UEFA-site ontbreken de namen van Giovanni Troupée en Nick Venema bij de selectie van FC Utrecht. Zij mogen wel in actie komen, omdat zij op de zogenoemde B-lijst zijn gezet. Dat mag (tot een bepaalde leeftijd) voor spelers die bij de club uit de jeugdopleiding komen.
De basisopstelling van donderdag is identiek aan die van de laatste oefenwedstrijd van FC Utrecht tegen Royal Antwerp. Ondanks een 2-0 voorsprong (goals van Lonwijk en Van de Streek) werd met 3-2 verloren. "Onze voorbereiding kent tot dusver meer ups dan downs. Die down kwam precies op tijd in Antwerpen", zegt Van den Brom. "We geven het daar uit handen en gaven minder energie. Overall is mijn beeld positief. De spelers hebben de manier van spelen moeiteloos ingepast en dat moet morgen leiden tot een goede uitslag."
Trainer John van den Brom in gesprek met RTV Utrecht
Trainer John van den Brom in gesprek met RTV Utrecht © Nick Doup / RTV Utrecht
Bij de trainer die overkwam van AZ schoot in zijn gedachten nog de voorronde wedstrijd van vorig jaar tegen Kairat uit Kazachstan door het hoofd. AZ werd uitgeschakeld door twee counters. "Wij zullen echt wel beter zijn en veel op hun helft spelen. Zij komen niet om te voetballen en dat is hun goed recht. Maar we moeten niet naar hun kijken en onze mogelijkheden benutten."

EERST THUIS

De kaartverkoop van de wedstrijd in de Galgenwaard loopt - ondanks de net begonnen vakantie in Midden-Nederland - voorspoedig. Naar verluidt gaat het aantal over de 15 duizend. "Voor veel mensen gaat de vakantie ten koste van een wedstrijd als deze. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze ronde wel al eens voor minder supporters gespeeld heb", vertelt Van den Brom.
Trainer John van den Brom: "Wij zullen de betere ploeg zijn, daar ben ik van overtuigd"
"Ik ben blij dat we eerst thuis spelen. Persoonlijk omdat het mijn eerste wedstrijd is, en we willen ook gelijk de toon zetten. We weten wat we kunnen verwachten", zegt de trainer. Hij weet dat in Mostar, de thuishaven van HSK Zrinjski, de fans fanatiek zijn en dat de tegenstander optimaal gebruik zal maken van alle kansen om Utrecht het spel lastig te maken. "Dat moeten we nu gelijk wegnemen."
De laatste Europese campagne van FC Utrecht begon in de tweede voorronde tegen Valletta uit Malta. Na een 0-0 wedstrijd daar maakte Utrecht het 'thuis' in Waalwijk af. "Ik schat deze ploeg hoger in", laat Willem Janssen weten. "Zij hebben een voordeel dat ze de hardheid in de benen benen hebben van de vorige voorronde en de competitie. We weten genoeg van ze, wat hun uitgangspunten zijn. Ze zullen ons dus niet verrassen."

TRAINER ZRINJSKI

Namens de tegenstander verscheen de nieuwe trainer Hari Vukas op de persconferentie. Hij heeft zijn ploeg één doel meegegeven: scoren. "We weten dat het over twee wedstrijden gaat, dus we willen hier een doelpunt maken", liet hij weten.
Zrinjski-trainer Hari Vukas: "We zijn voorbereid op hun nieuwe speelstijl"
"We weten veel van FC Utrecht. Iedereen weet dat Nederlands voetbal het voetbal op de kaart heeft gezet. Ze zijn weer top door Ajax en het Nederlands elftal. We hebben veel respect voor de competitie en ook voor FC Utrecht", zegt Vukas, die ook weet dat Utrecht onder John van den Brom anders is gaan spelen.
"Ze hebben een nieuwe speelstijl en een andere filosofie. Ze zijn aanvallend heel sterk en ook agressief. Ze hebben veel individuele kwaliteit op het veld, maar daar zijn we op voorbereid", aldus de Kroaat, die ook een verleden heeft als trainer bij Hajduk Split en Galatasaray.
Training HSK Zrinjski
Training HSK Zrinjski © Nick Doup / RTV Utrecht
Ze hebben een nieuwe speelstijl en een andere filosofie
Zrinjski-trainer Hari Vukas
Zrinjski heeft zich bij de analyse van FC Utrecht gefocust op de wedstrijden tegen Fortuna Düsseldorf (1-0 winst in 45 minuten) en Royal Antwerp (3-2 verlies in 90 minuten). Over de zwaktes van de Domstedelingen wilde Vukas niet uitwijden, maar hij weet wel de sterktes. "Ze zijn ook goed in de tegenpressing", vertelt hij.
Over de volgende ronde, waarin of Malmö of Domzale wacht voor de winnaar van dit duel, wil Vukas nog niet nadenken. "Eerst moeten we nog twee duels tegen FC Utrecht spelen en wacht ook nog een competitieduel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.