RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Voetballer van de eeuw Humphrey Mijnals overleden

1/3
UTRECHT - Voetballer Humphrey Mijnals is overleden. Hij is 88 jaar geworden. Mijnals, die voor de Utrechtse clubs Elinkwijk en DOS actief was, werd in 1960 de eerste Surinaamse voetballer in het Nederlands Elftal. In 1999 werd hij verkozen tot de Surinaamse voetballer van de eeuw.

De voetbalcarrière van Mijnals begon in Suriname bij SV Robin Hood. Daarmee werd hij in de jaren vijftig vier keer landskampioen. Na een korte periode in Brazilië vertrok hij naar USV Elinkwijk in Utrecht, dat toen uitkwam in de eredivisie. Daarna speelde hij ook nog voor DOS en SC 't Gooi.

De voetballer debuteerde in 1960 in het Nederlands Elftal in een thuiswedstrijd tegen Bulgarije. Mijnals, bijgenaamd Minna, is vooral beroemd vanwege een omhaal die hij in die wedstrijd in het eigen doelgebied maakte, nadat de bal na een doelpoging van een van de Bulgaren via de lat weer het veld in kwam.

 Legendarische omhaal van sporticoon Humphrey Mijnals Legendarische omhaal van sporticoon Humphrey Mijnals | Foto: Screenshot uit Sport in Beeld

SCHULD

Ondanks zijn sportieve kwaliteiten speelde Mijnals in totaal slechts drie interlands voor Oranje. Hij kreeg de schuld van de 2-1 nederlaag in zijn tweede interland tegen België en speelde daarna nog maar één wedstrijd: in en tegen Suriname.

 Humphrey Mijnals in zijn tijd bij Elinkwijk Humphrey Mijnals in zijn tijd bij Elinkwijk | Foto: Archief Elinkwijk

Behalve voor Nederland speelde Mijnals ook nog 45 keer voor het Surinaams nationaal elftal. Na zijn actieve loopbaan werd hij trainer bij de Utrechtse amateurclub Faja Lobi. In 2008 kreeg hij de Sportpenning van de gemeente Utrecht. RTV Utrecht interviewde de sporter toen. Mijnals bleef zijn hele leven actief in het voetbal. In 2012 sprak RTV Utrecht hem nog bij een voetbaltoernooi voor scholieren in Overvecht.

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ajax en PSV om de Johan Cruijffschaal vandaag was er door de KNVB in Zeist een minuut stilte afgekondigd voor Mijnals.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.


Sportoverzicht