Uitblinker Kerk gidst FC Utrecht naar knappe zege bij Eredivisie-ouverture

© fcutrecht.nl
UTRECHT - John van den Brom heeft zijn debuut als trainer van FC Utrecht in de Eredivisie opgeluisterd met een 4-2 overwinning op ADO Den Haag. Makkelijk ging dat allesbehalve; FC Utrecht boog een 2-0 achterstand aan de hand van een uitblinkende Gyrano Kerk om in een klinkende driepunter.
Een opgeluchte John van den Brom in gesprek met René van den Berg

EXIT JENSEN

Het doel was vooraf duidelijk: de nare smaak van de vroegtijdige Europese uitschakeling wegspoelen en het Eredivisieseizoen goed starten. Doelman David Jensen kreeg daar niet de kans voor. Hij werd geslachtofferd na zijn matige optreden van afgelopen donderdag Zrinjski Mostar en vervangen door Maarten Paes.
In de openingsfase waren er kansen over en weer. Al na vier minuten leek Tomas Necid de score plots te kunnen openen, terwijl een snoeiharde volley van Danny Bakker maar nipt naast het doel van Paes plofte.
Na twintig minuten kwam de thuisploeg op voorsprong dankzij een uitstekend genomen vrije trap van aanvoerder Aaron Meijers, die met een fraaie curve het doel indraaide. Een paar minuten later werd de score verdubbeld. Erik Falkenburg torende bij een hoekschop boven de Utrechtse defensie uit en kopte raak in de linkerhoek: 2-0.

UITBLINKER KERK

Daarna was het aan FC Utrecht om zich op te richten. Gyrano Kerk nam zijn ploeg bij de hand en zorgde er haast eigenhandig voor dat de stand nog voor de rust gelijk werd getrokken. Eerst was Kerk alert op een afvallende bal in het strafschopgebied van ADO, toen hij de bal in twee keer gedecideerd binnenschoot.
Van den Brom, debuterend als trainer van FC Utrecht in de Eredivisie, haalde al na 38 minuten de opnieuw teleurstellende Justin Lonwijk naar de kant. De jongeling werd vervangen door Issah Abass.
Op slag van rust was het opnieuw raak, toen de bal achter de Haagse defensie viel en Kerk er opnieuw als de kippen bij was. Hij nam de bal op fraaie wijze mee, passeerde doelman Zwinkels en maakte zijn tweede van de middag: 2-2.
Uitblinker Gyrano Kerk praat na met René van den Berg

DISSONANT CERNY

Vlak na de thee liet Vaclav Cerny zich van zijn slechtste kant zien. Met al geel op zak gaf de gefrustreerde vleugelspits zijn tegenstander een duw in zijn rug. Het was aan scheidsrechter Blom te danken dat de Tsjech mocht blijven staan, hoewel hij vlak daarna toch nog kon inrukken. Van den Brom verving hem direct na het incident en bracht Nick Venema binnen de lijnen.
Een minuut later kon er gejuicht worden, toen Bergström de bal uit een hoekschop richting het doel kopte en Lex Immers de bal achter zijn eigen doelman kopte, waardoor FC Utrecht voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kwam.
Maarten Paes na zijn onverwachte basisplaats tegen ADO Den Haag

GOALTJESDIEF VENEMA

Na dik een uur spelen was het uiteraard Kerk die opnieuw van zich deed spreken. Op de rechterflank stoomde hij op richting de achterlijn, gaf de bal voor op de inlopende Venema en voor de goaltjesdief was het een koud kunstje om zijn eerste Eredivisietreffer van het nieuwe seizoen te maken.
In het restant van de wedstrijd consolideerde FC Utrecht de voorsprong en dat deed het met verve. De voorsprong kwam niet meer in gevaar en na anderhalf uur voetballen kon er door de veerkrachtige Domstedelingen gejuicht worden.

RANGLIJST

Op de nog weinigzeggende ranglijst van de Eredivisie staat FC Utrecht na één speelronde op de tweede plaats. Volgende week neemt de ploeg van John van den Brom het om 16.45 op tegen PEC Zwolle.