Robin Pronk na vijf jaar bij Jong FC Utrecht aan de slag in Polen

© FCUPhoto
UTRECHT - Robin Pronk vervolgt zijn loopbaan in de voetballerij in Polen. De trainer die eind vorig seizoen vertrok als trainer van Jong FC Utrecht, wordt jeugdtrainer bij Zaglebie Lubin. Die club is een subtopper in de Poolse eredivisie.
Robin Pronk naar Polen: "Het is goed om dit werk in een andere cultuur te doen"

JEUGDOPLEIDING

Pronk krijgt een belangrijke rol in de jeugdopleiding. "Het grootste deel van mijn werk betreft het ontwikkelen van de coaches en in het verlengde daarvan de toptalenten die hier aanwezig zijn. Dat is gekoppeld aan het werk bij de onder-18 selectie, het hoogste jeugdelftal hier in de opleiding", legt Pronk uit. Hij wordt dus hoofdtrainer van Jong Zaglebie Lubin.
Ze hebben hier spelers opgeleid als Piatek van AC Milan, en Zielinski van Napoli, dat zegt iets over de mogelijkheden en de basis die hier ligt
Robin Pronk
"De onder-18 speelt in de landelijke jeugdcompetitie van Polen. Daar zitten een aantal grote talenten in. Ook in de onder-17 zitten interessante spelers", aldus Pronk. "Met uiteindelijk doel dat ze doorstromen naar het eerste elftal. Daar is deze club op gericht. Ze hebben hier spelers opgeleid als Piatek, die bij AC Milan speelt, en Zielinski die bij Napoli en het nationale elftal van Polen speelt. Dat zegt iets over de mogelijkheden en de basis die hier ligt."
In Polen komt Pronk veel Nederlandse collega's tegen: Henny Lee (met een verleden bij FC Utrecht) is de technisch directeur van Zaglebie Lubin en Ben van Dael (oud-Fortuna Sittard) is de trainer. "Het contact is gegaan via Henny Lee, die ik ken uit het verleden van FC Utrecht. Hij is technisch directeur van de opleiding en hij heeft mij benaderd. Ik ben eerst gaan rondkijken en gedurende een aantal weken zijn we tot een samenwerking gekomen", zegt Pronk, die voor één seizoen heeft getekend.

GESPREKKEN IN NEDERLAND

Pronk was de laatste acht jaar werkzaam bij FC Utrecht, waarvan vijf jaar als eindverantwoordelijke van Jong Utrecht. Die ploeg leidde hij naar de Eerste Divisie. Nadat bekend werd dat hij zou vertrekken in die functie, gat hij al aan open te staan voor een buitenlands avontuur in het (jeugd)voetbal.
"Ik ben in eerste instantie gericht geweest op het hoofdtrainerschap in Nederland, dat lukte uiteindelijk niet. Ik heb met twee clubs contact gehad en gesproken, maar die maakten andere keuzes. Toen ging ik over de grens kijken", blikt hij terug op zijn zoektocht naar een nieuwe club.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.