Dempster verslaat thuisfavoriet Budding in Veenendaal Veenendaal Classic

Martijn Budding (links, in het groen-grijs)
Martijn Budding (links, in het groen-grijs) © RTV Utrecht / Rick van Manen
VEENENDAAL - De wielerwedstrijd Veenendaal Veenendaal Classic is gewonnen door Zak Dempster uit Australië. Hij was de beste van een kopgroep van drie, waarin ook de Veenendaalse thuisrijder Martijn Budding zat. Budding werd uiteindelijk tweede, Nick van der Lijke derde.
Zak Dempster sprint naar de winst in Veenendaal - Veenendaal
Ondanks geldproblemen wist de organisatie het toch voor elkaar te boksen om de 34ste editie van de Veenendaal Veenendaal Classic te organiseren. De wedstrijd was wel uitgekleed, zo was er geen tv-uitzending en was het parcours ingekort om zo kosten te besparen.
Het peloton voor de start in Veenendaal
Het peloton voor de start in Veenendaal © RTV Utrecht / Rick van Manen

GROTE KOPGROEP

In een attractief openingsuur wist geen kopgroep weg te rijden. Veertien renners wisten op de eerste beklimming van de Grebbeberg een minuut voorsprong te pakken. Daarbij zat Veenendaler Martijn Budding van BEAT Cycling Club, met zijn ploeggenoot Piotr Havik.
Zak Dempster: "Ik heb niet veel gewonnen in mijn leven"
De andere bekende namen in de kopgroep waren: Zak Dempster, August Jensen (allebei Israel Cycling Academy), Clément Russo (Arkéa-Samsic), Oscar Riesebeek, Nick van der Lijke (Roompot-Charles), Arvid de Kleijn (Metec-TKH), Adriaan Janssen (Monkey Town) en Wouter Wippert (EvoPro Racing). Wippert werd de laatste twee edities tweede.
Het regende aanvallen op de Amerongse Berg
Het regende aanvallen op de Amerongse Berg © Manolito Jaarsma

BUDDING OPENT FINALE

Veel grote ploegen hadden een renner in de kopgroep, dus liep de voorsprong op het peloton op tot meer dan drie minuten. Met 3:30 voorsprong gingen de koplopers de slotronde van veertig kilometer rond Veenendaal in. De finale werd geopend door een aanval van Riesebeek en Janssen, maar zij werden snel gepakt.
Martijn Budding: "Ik baal, maar had nooit gedacht op het podium te staan"
Tien kilometer voor de finish sloeg Budding zijn slag. Samen met Dempster en Van der Lijke ontsnapte hij uit de kopgroep. Het drietal werkte goed samen en mocht sprinten om de zege. Dempster bleek de snelste, voor Budding en Van der Lijke.

UITSLAG

1. Zak Dempster (Israel Cycling Academy)
2. Martijn Budding (BEAT Cycling Club)
3. Nick van der Lijke (Roompot-Charles)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.