Handbal Houten gaat voor lijfsbehoud in BENE-League: "Je moet wel realistisch blijven"

Houten viert de titel die de promotie betekende
Houten viert de titel die de promotie betekende © Ankie Hogewind Fotostudio Red Green Blue
HOUTEN - Handhaving in de BENE-League. Dat is de doelstelling van de handballers van The Dome/Houten, die komend seizoen debuteren in de gecombineerde Belgisch-Nederlandse competitie. De ploeg van coach Rick Louw werd afgelopen seizoen kampioen van de Eredivisie en dwong daarmee promotie af. Zaterdag is landskampioen Aalsmeer de eerste tegenstander van de promovendus, die zich in de zomer behoorlijk versterkte.

VERSTERKING

Uit de Eredivisie maakten Sjuul Rutten en Ruben de Bok de overstap naar Houten, van het Spaanse BM Benidorm kwam Noelvis Robles de gelederen van de ploeg van coach Rick Louw versterken. Of Houten daarmee klaar is voor het grote avontuur, staat nog te bezien. "Dat moeten de komende weken gaan uitwijzen. We treffen in september meteen een paar concurrenten waar we punten tegen moeten halen", aldus Louw.
"Of we er klaar voor zijn gaan we de komende weken zien"
In de BENE-League speelt Houten tegen Nederlandse en Belgische clubs. Om niet te degraderen moet de ploeg van Rick Louw minimaal één Nederlandse concurrent onder zich houden. "Dat is normaal gesproken Hurry Up. Daar spelen we de derde wedstrijd al tegen en dat wordt dus gelijk een belangrijke maatstaf om te kijken waar we staan."

REALISTISCH

De doelstelling voor het komende seizoen is volgens Louw niet voorzichtig, maar realistisch. "Onze begroting is flink omhoog gegaan maar qua BENE-League zitten we vrij onderaan het lijstje. Dus als je het daarop baseert zijn we een degradatiekandidaat", zegt Louw.
Rick Louw: "Als je naar de begroting kijkt zijn we degradatiekandidaat"
Rick Louw: "Als je naar de begroting kijkt zijn we degradatiekandidaat" © Handbal Houten
Toch acht de Houten-coach zich in de strijd met Hurry Up niet kansloos. "Hurry Up heeft veel buitenlandse spelers gehaald. Het is altijd spannend hoe dat uitpakt." Dat de voornaamste concurrent voormalig bondscoach Joop Fiege heeft aangesteld als coach, vindt Louw geen probleem. Die heb ik twee jaar geleden ook verslagen toen hij trainer van E&O was, dus waarom nu niet?"
BENE-LEAGUE
Handhaving in de BENE-League is, uiteraard, van groot belang voor Houten. Maar Rick Louw denkt groter: volgens hem is handhaving van belang voor het totale handbal. "Ik denk dat dat het cruciaal voor het Nederlandse herenhandbal is dat we bewijzen dat je bij Houten een mooie volgende stap kunt maken. Als wij erin blijven, zullen talentvolle spelers eerder de overstap naar Houten maken."
Door de BENE League heeft het Nederlands team zich voor het EK geplaatst
Rick Louw
Voor de totale ontwikkeling van het handbal is de invoering van de BENE-League volgens Louw ook erg belangrijk geweest. "Uiteindelijk heeft het sportief gezien een hoop succes gegeven. Jongens die niet goed genoeg zijn om naar het buitenland te gaan, spelen toch internationale topwedstrijden. En daar profiteert ook het Nederlands team van. Je ziet ook dat het nationale team zich voor het eerst sinds jaren voor het EK heeft geplaatst. Met veel spelers uit de BENE-League."
"BENE-League is ook goed voor andere sporten"
Mede daarom zou Louw andere sporten, bijvoorbeeld basketbal en volleybal, adviseren om ook snel een gezamelijke competitie met België te beginnen. "Ik zou voor zijn. Ik denk dat je daardoor iedere week topwedstrijden krijgt en dat maakt het voor een sportman heel interessant."

BONUS

De eerste topwedstrijd die Houten gaat spelen in BENE-League is zaterdagavond, uit tegen landskampioen Aalsmeer. "Ze hebben afgelopen weekend ook de Super Cup gewonnen, ik heb die wedstrijd gezien. Het is een topploeg, die gasten trainen 's ochtends, 's middags, 's avonds. Het zou niet reëel zijn om te zeggen daar moeten we winnen. Het zouden echt bonuspunten zijn."
"Punten tegen Aalsmeer zouden bonuspunten zijn"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.