RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaco de Groot favoriet voor vijfde titel NK polsstokverspringen: "Competitie veel zwaarder"

1/3
ZEGVELD/KAMERIK - Jaco de Groot uit Kamerik is komende zaterdag de grote favoriet om de Nederlandse titel polsstokverspringen in Zegveld te winnen. Althans, zo noemt men de sport in 'Holland'. In Friesland is het fierljeppen. En laat nou net het NK de plek zijn waar de beste springers uit Holland en Friesland strijden om de grootste titel.

FAVORIETENROL
Na het voorbije seizoen mag Jaco de Groot zich de topfavoriet noemen voor het goud. Hij won al het klassement van Holland en schreef afgelopen weekend de Nationale competitie op zijn naam, waarin Hollanders Ún Friezen het tegen elkaar opnemen. "Dat ik eerste ben geworden betekent dat ik de favoriet ben. Zo voelt het ook. Dat legt wel druk op, maar het zorgt ook dat ik extra veel zin heb, want mijn kans is groot om te winnen", zegt hij.

Jaco de Groot duikt niet weg voor favorietenrol: "Extra zin, want mijn kans is groot om te winnen"


OP HET RANDJE
"Het gaat de laatste weken best wel goed met springen, de vorm zit er in. Tegelijkertijd blijft het een sport waarbij je de winst niet kan afdwingen. Je gaat ˇf heel ver, ˇf je valt in het water. Je wil dat de stok langzaam naar de overkant gaat en recht, dan heb je tijd om bovenin te komen."

"Als hij snel naar de overkant gaat, dan kom je niet bovenin en landt je op het kantje. Maar als hij langzaam gaat, kan hij het ook niet halen. En dan val je in de sloot", legt De Groot het polsstokverspringen uit. Ook al is hij vaak de beste, ook hij gaat vaak te water. "Een van de drie sprongen val ik in het water, omdat het zo'n dun randje is."

DE GRENS VAN DE 21 METER
Vorig jaar ging de Nederlandse titel (toen in Burgum, Friesland) naar Oane Galama uit It Heidenskip en werd De Groot tweede. "Hij zit nu in Nieuw-Zeeland, dus daar heb ik geen last van zal ik maar zeggen", lacht De Groot.

De competitie is veel zwaarder dan de voorgaande jaren. Dat is ook gaaf voor de toeschouwers, want het is niet voorspelbaar."
Jaco de Groot

De concurrentie is - ondanks de afwezigheid van Galama - dit seizoen breder en wist De Groot al een paar keer te verslaan. "Ik ben zeker wel uitgedaagd door de jongens dit seizoen. Er zijn veel andere jongens die meer dan 21 meter zijn gaan springen. Terwijl twee jaar geleden het minder dan een handvol was, zijn het nu al twee handen vol die dat kunnen. De competitie is veel zwaarder dan de voorgaande jaren. Dat is ook gaaf voor de toeschouwers, want het is niet voorspelbaar", aldus de verspringer uit Kamerik.

Erwin Timmerarends, Rian Baas, Wilco van Amerongen en Thomas van Midden wisten in Holland al over de 21 meter te springen. Vanuit Friesland hebben Thewis Hobma, Ysbrand Galama en Nard Brandsma dit jaar al die kaap gerond. "Dat is echt wel een grens. Het hangt altijd af van het weer, maar als het goed weer is dan moet 21 meter nodig zijn voor een medaille. En misschien wel 21,50 meter", voorspelt De Groot.

De Groot stuit op brede concurrentie: "Ik ben zeker uitgedaagd dit seizoen"


SPANNING EN ADRENALINE
Met vier Nederlandse titels op zak, kijkt De Groot uit naar zijn vijfde bij de senioren. "Binnen het polsstokverspringen is niets mooier dan het Nederlands kampioenschap. Doordat iedereen voelt dat het het NK is, moet je er staan. Je bent dan kampioen voor een jaar. Iedereen die komt kijken gaat het ook voelen, dat er spanning is, dat er adrenaline is. De sporters willen niets anders dan winnen", aldus De Groot.

Zegveld is gouden grond voor Jaco de Groot. In 2017 sprong hij in de gemeente Woerden tijdens het Hollands kampioenschap zijn persoonlijke record: 22,21 meter. Dat is nog altijd het Nederlands record. "Je weet dat het in Zegveld kan. Ik hoop dat dat gevoel weer terugkomt, de zin en de adrenaline van toen. Daar blik je op terug en je hoopt de focus te krijgen zodat het lukt." Dit jaar is De Groots seizoensrecord 21,94 meter.

Als je het heel het seizoen veel wint, maar de belangrijkste niet... Dat knaagt gewoon aan je."
Jaco de Groot

"Vorig jaar ben ik tweede geworden. Alleen, als je het heel het seizoen veel wint, maar de belangrijkste wedstrijd niet... Dat knaagt gewoon aan je. Dus daar ga ik nu voor. Mijn doel is om te zorgen dat ik een goede wedstrijd spring. Natuurlijk hoop ik met een Nederlands record, maar dat heb je nooit in de hand."

BAAS-VAN ROOIJEN
Bij de vrouwen ging de NK-titel in 2018 naar Dymphie Baas-van Rooijen, voor Wendy Helmes uit IJsselstein. Ook dit seizoen was Baas-van Rooijen uit Oudewater souverein in het Hollandse. Ze hield in het Holland-klassement (andermaal) Helmes achter zich, maar ook FabiŰnne Overbeek, Demi Groothedde en Joriene Baas.

De concurrentie uit Friesland lijkt vooral te komen van Marrit van der Wal, die de Nationale competitie op haar naam schreef en veruit de beste is in het klassement van Friesland. Eind juli sprong Van der Wal (It Heidenskip) nog een wereldrecord bij de vrouwen: in Burgum haalde ze 18,19 meter.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -