Houtenaar Noël van 't End pakt goud op WK judo: "Hoe mooi, net als Anton Geesink"

© Orange Pictures
PROVINCIE UTRECHT - Judoka Noël van 't End uit Houten heeft vanmiddag de wereldtitel veroverd in de klasse tot 90 kilogram. Hij klopte de Japanner Shoichiro Mukai (met waza-ari, de op een na hoogste score die behaald kan worden) tijdens een spannende eindstrijd in Tokio.
De 28-jarige Van 't End maakte de hele dag al een ijzersterke indruk in Tokio. Dat hij het goud won in dezelfde hal als waar Utrechter Anton Geesink in 1964 olympisch kampioen werd, is de kers op de taart. "Mooier kan inderdaad niet", stamelde Van 't End na afloop.

'KWAM UIT MIJN TENEN'

"Ik dacht er al dagen aan", vertelde Van 't End aan de NOS. "Hoe mooi zou het zijn als ik hetzelfde zou doen als Anton Geesink. In de finale in Tokio een Japanner verslaan." Maar de weg naar de overwinning was zwaar, zegt de judoka. "De belangrijkste zege was die in de vierde ronde op Gwak Dong-han. Ik moest van die sterke jongen winnen, anders had ik helemaal niets. Die winst kwam uit mijn tenen."
Van 't End opende zijn WK met een zege op ippon op de Duitser Eduar Trippel en had vervolgens maar een halve minuut nodig om de Australiër Harrison Cassar op zijn rug te leggen. Daarna klopte hij de Zuid-Koreaan Donghan Gwak op straffen en versloeg hij de Fransman Axel Clerget in de kwartfinale (waza-ari). In de halve finale verraste hij Nemanja Majdov, de wereldkampioen van 2017. Met een sierlijke worp gooide hij de Serviër in de golden score op zijn rug.
Van 't End treedt in de voetsporen treden van Anton Geesink, Wim Ruska, Guillaume Elmont, Dennis van der Geest en Ruben Houkes. Die Nederlandse mannen werden eerder wereldkampioen judo. Volgend jaar kan Van 't End misschien nog een belangrijke overwinning boeken in de Japanse hoofdstad want dan worden daar opnieuw de Olympische Spelen gehouden. Toch wilde de judoka daar nu nog niet aan denken. Hij wil eerst genieten van zijn nieuwe status als beste judoka ter wereld in de klasse tot 90 kilogram.
Houtenaar Noël van 't End pakt goud op WK judo
Noël van 't End in gesprek met de NOS

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.