RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Oud-judoka Theo Meijer: "Noël heeft geschiedenis geschreven"

1/2
HOUTEN/HOOGLAND - De zegetocht van NoŽl van 't End op het WK judo werd ook in Leusden op de voet gevolgd. Theo Meijer, de mentor van de Houtense judoka, zat op zijn sportschool aan de buis gekluisterd.

"Dit is grandioos, echt grandioos", laat de oud-judoka in een eerste reactie aan RTV Utrecht weten, "Dit is geschiedenis hŤ dit." Van 't End versloeg de Japanner Shoichiro Mukai (met waza-ari) tijdens een spannende eindstrijd in Tokio. "Hij heeft echt perfect gejudood."

Theo Meijer: "Dit is judogeschiedenis"


Het komt maar zelden voor dat een Nederlander in deze tak van sport wereldkampioen wordt. Utrechter Anton Geesink was de eerste in 1961. Geesink was zelfs de eerste niet-Japanner die won. Later kwamen daar Guillaume Elmond en Ruben Houkes bij. "Maar bij de mannen is het wel de eerste in lange tijd. Dat kan zo maar 14 jaar geleden zijn."

De sportschool gaat niet dicht, maar de champagne wel open"
Theo Meijer

Meijer, die zelf Olympisch brons won in Barcelona, maar nooit wereldkampioen werd, beleefde de partij van zijn voormalig leerling intensief mee. "Ik ben die wedstrijd aan het meelezen en mee coachen en dan zie je de dingetjes waarbij het bijna fout gaat en dat het dan weer goed gaat. Je kent natuurlijk ook zijn valkuilen. Dan komt hij op voorsprong aan het eind en heeft hij nog 25 seconden. Dan ben je zo bang dat hij het nog uit handen geeft. Maar dan trekt hij hem heel mooi binnen. Echt super superknap."

Meijer keek de partij op een wankele livestream op zijn sportschool Theo Meijer Sport in Leusden. "De sportschool gaat niet dicht, maar de champagne gaat wel open", glundert Meijer.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.


Sportoverzicht