RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Van den Brom twijfelt nog over Dalmau: "Het is een risico"

1/3
UTRECHT - FC Utrecht moet zich zondag tegen FC Twente revancheren voor de 2-1 thuisnederlaag van afgelopen zondag tegen VVV. Of John van den Brom in Enschede de van Heracles overgekomen goaltjesdief Adrin Dalmau laat starten, is nog niet duidelijk.

GEMISTE KANSEN

Een scorende spits in de basis zou een probleem van de FC kunnen oplossen. Zowel in de voorronde van de Europa League als tegen VVV brak het missen van kansen Utrecht op. De ploeg was sterker dan de tegenstander, maar verzuimde de gecreerde mogelijkheden om te zetten in kansen.

"Zolang je eentje meer dan de ander maakt, kun je er wel mee leven", zegt John van den Brom. "Maar als het ten koste van het resultaat gaat zoals zondag tegen VVV, dan wordt het wel moeilijker om dat accepteren." Van den Brom houdt zich vast aan het feit dat FC Utrecht wel veel kansen creert. "Uit de datastatistieken blijkt dat we veel kansen krijgen, en hadden we veel meer moeten scoren dan we gedaan hebben.

"Zo lang je er een meer maakt dan je tegenstander, kan je wel leven met het missen van kansen"


RISICO

Afgelopen zondag tegen VVV viel Adrin Dalmau in de tweede helft in. De Spanjaard liet meteen zien dat hij een neusje voor de goal heeft. "Laten we vooropstellen dat we blij zijn dat hij zijn eerste minuten heeft gemaakt", zegt Van den Brom over de spits die al direct een keer scoorde en ook betrokken was bij de door de VAR geannuleerde strafschop en een eveneens na ingrijpen van de VAR afgekeurde treffer.

"Hij heeft hard gewerkt om zijn achterstand in te halen", vervolgt de Amersfoorter. "We hebben gezien waar hij toe in staat is. In drie kwartier heb ik wel gezien waarom we hem gehaald hebben, maar hij is ook geblesseerd geweest. We zijn hem aan het opwerken naar 90 minuten, dan blijft het een risico om hem al te laten starten. Dat moeten we afwegen."

KERK

De speelstijl van Van den Brom vergt ook een aanpassing van de aanvallers die er vorig jaar al waren. Zo was Gyano Kerk meestal n van de twee spitsen, nu is hij de man op de rechtervleugel. "Dat betekent dat ik veld breder moet houden en meer mee moet verdedigen", zegt de Amsterdammer.

Gyrano Kerk: "Ik vind 433 leuker dan 442"


Dat dat inhoudt dat hij minder vaak voor het vijandelijke komt, en dus waarschijnlijk ook minder zal scoren, neemt de aanvaller voor lief. "Ik zal effectiever moeten omgaan met mijn kansen. Maar ik vind dit systeem leuker."

In de inmiddels bijna voorbije transferperiode gonsde het ook rond Kerk van de geruchten, maar hij speelt nog steeds in de Galgenwaard. "Er is wel genformeerd, maar waar niks bij waar ik direct naartoe wilde", zegt Kerk. "Bovendien wilde de club me niet kwijt."

TWENTE

Zondag speelt FC Utrecht dus uit tegen FC Twente, dat na een afwezigheid van n seizoen terug is in de Eredivisie. John van den Brom is onder de indruk. "Twente is goed gestart, ze spelen verzorgd voetbal. Ze hebben een paar mooie spelers, maar ze nemen veel risico."

LIVE

FC Twente - FC Utrecht begint zondag om 12.15 uur en is live te volgen via Radio M Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht