Lars van der Haar: "Ik hoop dat ik nog niet in topvorm ben"

WOUDENBERG - De dagen worden weer korter, de nachten langer en het weer slechter. Niet bepaald opwindend voor de gemiddelde atleet, maar de harten van de veldrijders gaan er sneller van kloppen. Zondag begint het crossseizoen in het Belgische Eeklo.
Lars van der Haar in de inmiddels vetrouwde kleuren van Telenet-Baloise Lions
Lars van der Haar in de inmiddels vetrouwde kleuren van Telenet-Baloise Lions © Telenet-Baloise Lions
Lars van der Haar hoopt eindelijk uit de schaduw van Mathieu van der Poel en Wout van Aert te treden. De twee wonnen de afgelopen jaren samen bijna alles wat er te winnen was. "Ik vind het wel mooi dat Mathieu zo goed gereden heeft op de weg. Dan kunnen ze in ieder geval niet meer zeggen dat hij alleen in de crossen beter is dan de rest, want dat is hij dus eigenlijk overal." Maar makkelijk zal het ook dit jaar niet worden. "Ik hoop dat ik nog niet in topvorm ben", verwijst hij naar het lange seizoen, waarbij de belangrijkste wedstrijden aan het eind zitten.
Het wordt in ieder geval spannend zonder Wout en Mathieu
Lars van der Haar
Misschien valt er aan het begin van het seizoen nog wel het meest te halen voor de Woudenberger. Mathieu van der Poel is nog druk aan het voorbereiden op het WK op de weg, waar hij naar alle waarschijnlijkheid de kopman zal zijn van de Nederlandse ploeg.
Daarna gaat de wereldkampioen nog naar Japan om het Olympische mountainbikeparcours te verkennen. De Belg Wout van Aert zien we misschien wel de hele winter niet in het veld. Hij raakte zwaar geblesseerd bij een horrorvalpartij in de Tour de France, waarbij hij met zijn been aan een hek bleef hangen.
Mathieu van der Poel won afgelopen seizoen 32 wedstrijden
Mathieu van der Poel won afgelopen seizoen 32 wedstrijden © Orange Pictures

SPANNENDER ZONDER WOUT EN MATHIEU

Van der Haar blijft er nuchter onder. "Ik kan alleen naar mijzelf kijken. Ik ben tevreden met waar ik sta, maar heb geen idee hoe de rest ervoor staat", vertelt hij telefonisch aan RTV Utrecht. "Natuurlijk hoop in Eeklo podium te rijden, maar dat zal ook van de rest afhangen."
Over de afwezigheid van Van der Poel en Van Aert is hij uitgesproken, "Dan kan het in ieder geval een leuke wedstrijd worden", zegt hij met een dikke knipoog verwijzend naar de overmacht van het tweetal de laatste jaren, "Mathieu steekt er normaal bovenuit en Wout had het ook spannend gemaakt, nu moet ik vooral Toon Aerts en Quinten Hermans in de gaten houden.
Misschien sla ik Woerden wel over
Lars van der Haar

NACHT VAN WOERDEN

Mathieu van der Poel staat voor het eerst aan de start in de Nacht van Woerden, tot grote vreugde van de organisatie. Of Van der Haar er bij is in zijn 'thuiscross' valt nog te bezien. "Het is Woerden of Den Bosch. Misschien is het ook wel leuk om eens een ander parcours te rijden." Van der Haar won Woerden de laatste vier jaar.
Lars van der Haar tijdens de Super Prestige in Gieten
Lars van der Haar tijdens de Super Prestige in Gieten © Orange Pictures
De Woudenberger heeft in de zomer veel op de weg gekoerst en ging tussendoor ook nog op huwelijksreis. Hij denkt klaar te zijn voor het seizoen. "Ik was vorig jaar niet zo tevreden over mijn rustperiodes dus ik ben weer teruggegaan naar mijn traditionele voorbereiding. Vorig jaar presteerde ik heel regelmatig. Dit seizoen wil ik wat meer uitschieters hebben."
Ik ging het liefst niet naar Amerika
Lars van der Haar
De focus ligt daarbij op de grote koersen zoals het NK, EK en WK. "Ik hoop dat ik dan in topvorm ben", zegt de rijder van Telenet-Baloise Lions, "De trip naar Amerika binnenkort had ik liever overgeslagen, dat is een aanslag op je lichaam, maar de Wereldbeker in Waterloo (Wisconsin) is heel belangrijk voor onze supplier Trek, omdat de fabriek daar staat. Dus daar ligt de focus op." Van der Haar hoopt door goed te rijden in Amerika ook weer eens mee te doen om het klassement van de wereldbeker.

PODIUMS PAKKEN

Hij is pas tevreden als hij meer podiumplaatsen behaalt dan vorig jaar en een rol van betekenis kan spelen op de kampioenschappen en in de klassementen. "Het WK wordt in ieder geval lastig, want dat parcours is veel te vlak. Je weet natuurlijk niet hoe goed anderen zijn, maar ik hoop dat ik aan het einde van het seizoen tevreden kan terugkijken en kan zeggen dat ik er het maximale uitgehaald heb."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.