RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Femke Bol (19) debuteert met een glimlach op WK atletiek: "Bonus op mijn seizoen"

1/3
AMERSFOORT - Voor atlete Femke Bol komt volgende maand een droom uit. De nog maar 19-jarige loopster van AV Altis uit Amersfoort debuteert op de 400 meter horden op het wereldkampioenschap atletiek in Doha. Volgens haar coach liep ze 'per ongeluk' de kwalificatietijd, al kwam het niet als een grote verrassing. Maar was is de doelstelling van een debutante?

Femke Bol: "Blij dat ik tussen al die goede atleten mag staan"


Begin dit jaar maakte Bol al naam door op het Nederlands kampioenschap Indoor in Apeldoorn goud te pakken op de 400 meter. Het leverde een juniorenrecord op en een legendarisch interview in Namen en Rugnummers, waarin ze compleet buiten adem naar woorden zocht om haar titel te beschrijven. Het zou niet haar laatste succes zijn van het jaar, getuige haar kwalificatie voor het 'grote' WK atletiek in Qatar.

BONUS OP HET SEIZOEN
"Ik moet tevreden zijn dat ik hier al mag staan, maar ik wil het liefst een persoonlijk record (55,94 seconden) lopen of naar de halve finale", kijkt Femke Bol vooruit tijdens de persdag van de WK-ploeg van de atletiekunie. Voor haar kwam de kwalificatie redelijk onverwacht. "Ik had gedacht dat ik mij ooit wel zou plaatsen, maar dit jaar nog niet. Het is een bonus op mijn seizoen dat al echt heel goed is. Ik geniet van dit seizoen en vind elke wedstrijd heel leuk."

Tijdens een atletiekwedstrijd in Genève zette Femke Bol een tijd van 55,94 seconden op de borden. Ze versloeg in Zwitserland de Europees kampioene op de 400 meter horden, Léa Sprunger. Bol kwam tijdens die wedstrijd in haar kracht, zag coach Bram Peters. "Haar laatste honderd meter zijn van nature haar sterkste eigenschap. Een 400 meter horden duurt vijf seconden langer dan een 400 meter vlak. Dat werkt in haar voordeel", legt Peters uit.


VISUALISEREN
"Maar ik denk dat de belangrijkste eigenschap is dat ze kan voelen wat ze doet. Ze is heel taakgericht en kan heel goed leven naar de volgende horde. Dat heeft zij. Ze is heel goed in het visualiseren, dus ze weet precies wat ze gaat doen." Met haar tijd van 55,94 seconden verbeterde Bol het Nederlands juniorenrecord op deze afstand en als klap op de vuurpijl was het goed voor de WK-limiet, die stond op 56,00 seconden.

En dus mag ze naar het WK in Qatar, waar ze individueel de 400 meter horden loopt en onderdeel uitmaakt van de 4x400 meter estafetteploeg. Daarin loopt ze samen met Lisanne de Witte, Lieke Klaver, Bianca Baak en Maureen Ellsworth. "Ik kijk echt uit naar het WK, naar alle ervaring die ik krijg en alle goede mensen", vertelt Bol, die in de selectie ook veel ervaren atletes tegenkomt.

WIJZE WOORDEN VAN SCHIPPERS
"Ik kan echt super veel leren. Ze weten hoe ze met alle dingen om moeten gaan, hoe je jezelf moet opstellen en hoe je het beste uit jezelf haalt. Ik ga bijvoorbeeld al vier dagen van tevoren in plaats van twee dagen. Dat is wel goed, want je krijgt heel veel prikkels binnen. Zo bereiden ze mij daar op voor. Het is fijn dat je daar elkaar voor hebt", zegt de Amersfoortse.

Naast haar estafetteploeggenote Lisanne de Witte biedt ook Dafne Schippers hulp aan de benjamin van de groep. De Utrechtse wereldtopper zat zelf ook ooit in de situatie van Bol. "Ik denk dat Femke ondertussen wel wat ervaring heeft. Ze kan altijd bij mij terecht. Mocht er iets zijn, of mocht ze iets willen weten. Ik was zelf ook ontzettend jong toen ik daar voor het eerst kwam. Uiteindelijk komt het wel goed met haar, dat weet ik zeker", zegt Schippers, die met wijze raad komt. "Probeer plezier te houden in wat je doet en laat het lekker op je af komen, want het is het allerleukste wat je kan doen."

PER ONGELUK
De trots overheerst bij de coach, die al het hele jaar met Bol samenwerkt. "Dit is de kers op de taart", zegt Peters. "Ze heeft de Europese Jeugdkampioenschappen gehad en gewonnen, dat was het hoofddoel dit seizoen. Ze liep daarna ook 'per ongeluk' de WK-limiet, en dat staat dus volgende maand op het programma. Ik had wel verwacht dat ze deze tijden zou kunnen lopen, maar op dat moment in Genève had ik het niet verwacht."

 Femke Bol in actie tijdens het NK Indoor Femke Bol in actie tijdens het NK Indoor | Foto: Fotostudio Red Green Blue

En over de verwachtingen voor het WK zijn de meningen een beetje verdeeld. Bol is tevreden dat ze op het WK mag staan, met als doel het lopen van een PR en mogelijke plaatsing voor de halve finale van de 400 meter horden. Ze ziet nog genoeg verbeterpunten op haar WK-limiet-race in Genève. Ze moet dan ook vechten tegen de hitte in Doha, waar het 45 graden is. "Heel warm. Ik vind 35 graden al warm, dus dat wordt wat... We gaan nu eerst naar Belek (Turkije) en ik ben ook al naar Florida (VS) geweest op trainingsstage. We hebben koelvesten mee en er is heel veel airco, maar ik kan ook wel goed omgaan met de warmte."

Het WK is een mooie wedstrijd voor haar ervaring en echt een grote stap naar de Europese top en wereldtop"
Coach Bram Peters

TALENT BENUTTEN
Peters verwacht dat voor een plek in de halve finale - ondanks de omstandigheden - een tijd van onder de 56 seconden nodig is. "Ze is de jongste van heel de ploeg. Het WK is een mooie wedstrijd voor haar ervaring, en echt een grote stap naar de Europese top en wereldtop. Het is mooi als ze haar talent kan benutten. Als ze doet wat ze kan, kan ze zeker die halve finale halen", aldus Peters.

Over een finale en eventuele medailles willen trainer en pupil nog niet nadenken. "Een finale zou wel héél mooi zijn. Ik denk dat ze de potentie heeft om over een paar jaar een medaille te pakken", zegt de coach. Een lachende Bol voegt toe: "Nog niet, over een paar jaar... Misschien..."

PROGRAMMA FEMKE BOL
Dinsdag 1 oktober - Eerste ronde 400 meter horden
Woensdag 2 oktober - Halve finale 400 meter horden (mogelijk)
Vrijdag 4 oktober - Finale 400 meter horden (mogelijk)

Zaterdag 5 oktober - Eerste ronde 4 x 400 meter
Zondag 6 oktober - Finale 4 x 400 meter (mogelijk)


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -