RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Boek over roemruchte Bunnikside: "Dirk Kuijt had een drankrekening van 900 euro"


UTRECHT - Van het ontstaan van de Bunnikside tot de roemruchte en gewelddadige jaren '70 en '80 tot nu. Het boek 'De Rebellen van de Bunnikside' moet een compleet beeld bieden van hardcore FC Utrecht-supporters en -hooligans. De drie makers van het boek zoeken de balans tussen humor, vriendschap en geweld. "Bij de één wordt er een lach op het gezicht getoverd en bij de ander draait de maag om", zegt Remco Kraak.

Kraak is een van de makers van het boek. De Utrecht-supporter is columnist voor verschillende voetbalwebsites en werd door Mike Vermeulen en journalist Danny van der Linden betrokken bij het boek. De drie deden alles zelf. "We hebben deze week nog talloze boeken eigenhandig in staan pakken en zorgen ook zelf voor het verzenden. Daar zit ontzettend veel tijd in, maar we zijn er ook trots op."

Het is volgens Kraak een compleet overzicht geworden van de Bunnikside door de jaren heen. De drie spraken met iedereen die mogelijk ook maar iets te vertellen zou hebben over de supportersgroep. Van hooligans die in een bos afspreken om te gaan vechten tot oud-voorzitters van FC Utrecht en de grensrechter die de buitenspelgoal van Wamberto goedkeurde in de verloren bekerfinale tegen Ajax.

Veel mensen hebben afschuw, sommige mensen vinden het fantastisch"
Remco Kraak

Kraak oordeelt niet over de geweldsuitbarstingen die met name in de jaren '70 en '80 eerder regel dan uitzondering waren, hij kan er vaak zelfs "wel om lachen". Maar hij worstelt merkbaar met de vragen over de moraliteit van die uitbarstingen.

Verhalen over gesloopte treinen, omgegooide marktkramen, een met geweld gestolen geit en veldslagen met supporters van andere clubs. Kraak schreef het zo waarheidsgetrouw mogelijk op. "Die jongens een spiegel voorhouden is niet onze taak. Onze taak is het om te luisteren en het zo nauwkeurig mogelijk op te schrijven. Dan is het aan de lezer. Veel mensen hebben afschuw, sommige mensen vinden het fantastisch. Dat hou je toch."In een eigen, gesloten ecosysteem zoals dat van de Bunnikside ontstaan eigen mores en daarbij kunnen de normen en waarden van de maatschappij uit het oog worden verloren. Een deel van de eerste generatie Bunniksiders erkende dat. Kraak: "Zij hebben de supportersvereniging opgericht en vroegen zich af of wat ze deden wel goed is voor de club. Ze hebben werkelijk heel Nederland op zijn kop gezet en hebben toen wel gezegd: misschien is dat niet helemaal goed geweest."

Natuurlijk draait het om meer dan geweld alleen op de Bunnikside. De Utrechters helpen elkaar als het niet goed gaat. Bijvoorbeeld toen een supporter door ziekte aan huis was gekluisterd. Zijn huis werd een zooi. Een supporterscoördinator riep de Bunnikside bijeen, het huis werd opgeruimd.

BRAVOURE
Typisch Utrechtse humor, wil Kraak benadrukken, is een rode draad in het boek. "Het is wat zwarter, kan naar het cynische neigen." Niet alles is echter zwartgallig en cynisch. Bijvoorbeeld de anekdote over een busje supporters onderweg naar een uitwedstrijd in Madrid in 1991 dat een tunnel verkeerd inschatte, het dak verloor, verrast werd door een sneeuwstorm in de Pyreneeën en probeerde met paraplu's de vlokken buiten te houden.

Dirk Kuijt bood ze een drankje aan, dat heeft hij geweten"
Remco Kraak

Of die uitwedstrijd tegen Parma in 2001. Een groepje supporters boekte een hotel maar werd bij de ingang plots geweigerd. De spelersselectie bleek in hetzelfde hotel te logeren. Toen bleek dat ze daar toch echt een reservering hadden mochten ze naar binnen. Dirk Kuijt kwam excuus maken voor het ongemak en bood de Bunniksiders een drankje aan, op zijn hotelrekening. Dat heeft Kuijt geweten, vertelt Kraak. "Ze hebben tot vier uur 's nachts gezopen en Kuijt had een rekening van 900 euro." De Bunnikside heeft bravoure, wil de schrijver maar zeggen.

VADER EN ZOON
De makers van het boek bezoeken bijna alle wedstrijden van FC Utrecht. Kraak gaat van jongs af aan met zijn vader naar wedstrijden in de Galgenwaard. Inmiddels gaat ook zijn eigen zoon mee. Een bezoek aan het stadion draait niet alleen om winst of verlies. "Ik zie ook mijn zoontje staan met grote ogen, zie maatjes en kom bekenden tegen."

Zijn eigen ogen dwalen tijdens wedstrijden af naar de tribunes, vooral naar de Bunnikside. "Mijn interesse gaat daar wel naar uit. Die fanatieke kant, die onvoorwaardelijke liefde voor de club, die voel ik ook."

Kraak's zoon is 6 jaar oud. Als hij in de toekomst met zijn vrienden tussen de harde kern op de Bunnikside gaat staan vindt hij dat prima. Niet omdat hij zich zorgen maakt, want zijn zoon moet wijs genoeg zijn om de juiste keuzes te maken. "Ik zou het jammer vinden omdat ik het liefst mijn hele leven met hem zou gaan. Heb ik ook met mijn vader gedaan en ik hoop dat het zo blijft."

Het boek over de Bunnikside wordt op zondag 22 september gepresenteerd in het supportershome Number Four in de stadion Galgenwaard. Meer informatie vindt u hier.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -