RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wielrenner Martijn Tusveld: "Wil nóg betere helper worden in de bergen"

1/5
UTRECHT - Hij beŽindigde de Vuelta als 26e, op bijna anderhalf uur achterstand van winnaar Primoz Roglic. Maar zijn kopman Wilco Kelderman werd zevende in het eindklassement. En dus kan Utrechter Martijn Tusveld terugkijken op een geslaagde Ronde van Spanje. Al was het er wel een met hindernissen.

BOTSING, TANDPIJN EN ZWARE VAL
Al in de vierde etappe botste Tusveld onderweg op een auto. Met een bebloed hoofd bereikte hij desondanks de finish. De volgende dag kon hij weer opstappen. Ruim een week later meldde de Utrechter zich om acht uur 's ochtends bij de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling. Hij kon een paar uur later gewoon starten.

Die valpartij en dat gedoe bij de tandarts hebben veel energie gekost"
Martijn Tusveld

Daarnaast was het onrustig bij zijn ploeg, Team Sunweb. Kopman Tom Dumoulin maakte bekend te vertrekken naar Lotto-Visma en tijdens de Vuelta stapte ook nog eens ploegleider Auke Visbeek op. En dat terwijl de aanloop ook al niet over rozen was gegaan. In april viel Tusveld hard, tijdens de eerste etappe van Parijs-Nice. Hij brak zijn kaak op vier plaatsen en moest de wedstrijd verlaten. "Van zijn gebit is weinig meer over. Verschrikkelijk voor die jongen", zei ploegleider Michiel Elijzen in De Telegraaf over die val.

GOED GEPRESTEERD
"Ik denk wel dat het beter had gekund", blikt Tusveld terug op de Vuelta, die afgelopen zondag finishte. "Het was zeker niet optimaal. Die valpartij en dat gedoe bij de tandarts hebben veel energie gekost. In de laatste week was ik wel moe."

"We hebben goed gepresteerd met deze ploeg"


Van de onrust in de ploeg had Tusveld tijdens de Vuelta geen last. "We hadden eigenlijk een beetje een ploeg waar misschien niet heel veel van werd verwacht, zeker omdat Wilco niet topfit aan de start stond. Maar die was uiteindelijk heel goed. Bovendien wonnen we een rit en reden een paar dagen in de rode trui. Dus we hebben met deze ploeg goed gepresteerd."

 Martijn Tusveld tijdens het NK tijdrijden, waar hij achtste werd Martijn Tusveld tijdens het NK tijdrijden, waar hij achtste werd | Foto: Manolito Jaarsma

AMBITIEUS
Tusveld eindigde dus als 26e in de Vuelta, maar die eindklassering zegt hem niet zoveel. Zijn rol in de zevende plaats van Wilco Kelderman vindt hij veel belangrijker. "Dit is wel de ronde waarin ik heb kunnen laten zien dat ik een belangrijke helper kan zijn in de bergen. En daar hoop ik nog beter in te worden."

"In kleinere rondes kan ik voor de top 10 gaan"


Dat Tusveld ondanks alle tegenslag goed bleef presteren, roept de vraag op waar zijn maximum ligt. Hij kan redelijk klimmen en zijn tijdrit is ook bovengemiddeld goed, getuige zijn achtste plaats op het laatste NK. De vraag is dus of de Utrechter vooral een supergoede knecht is, of dat hij in kleinere rondes ook als kopman van start zou kunnen gaan. Tusveld denkt van wel. "Voor een grote ronde is het nog een behoorlijke stap om voor een top 10 te gaan, maar in kleinere rondes is dat wel mogelijk ja."

Het zou mooi zijn om twee grote rondes te rijden volgend jaar"
Martijn Tusveld

TWEE GROTE RONDES
Het wielerjaar 2019 zit er voor Tusveld bijna op. Hij rijdt nog twee wedstrijden, ťťn in BelgiŽ en ťťn in China. Daarna volgt een rustperiode en daarna het wielerjaar 2020, het jaar waarin de Vuelta start in zijn eigen stad. "Ik hoop eigenlijk twee grote rondes te doen", zegt Tusveld, die dit jaar ook was geselecteerd voor de Giro d'Italia, maar moest afzeggen vanwege die val in Parijs-Nice.

"Er zijn ook mensen die Tour en Vuelta doen"


Als hij er twee rijdt, ligt de combinatie Giro-Vuelta het meest voor de hand, omdat die het best te combineren zijn. "Maar er zijn ook wel mensen die Tour en Vuelta doen. Maar ik hoop zeker wel de Vuelta te doen, en hopelijk nog een grote ronde daarnaast. Het zou mooi zijn om twee grote rondes te rijden volgend jaar."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -