RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meppelink knokt in China voor ticket Olympische Spelen: "Gunstig als we ons nu al plaatsen"

1/3
RHENEN - Weet beachvolleybalster Madelein Meppelink ruim 300 dagen voor de Olympische Spelen al of ze naar Tokio mag? Deze week speelt de Rhenense een belangrijk Olympisch Kwalificatie Toernooi in Haiyang, China. Het begin was goed, met twee zeges in de eerste ronde. "Die zijn zeker fijn, maar het is echt een sterk bezet toernooi", zegt Meppelink.

Het OKT in China begon voor Meppelink en haar teamgenote Sanne Keizer met twee gewonnen duels tegen Polen en Finland. "Het is heel winderig hier. Dat geeft het spelletje een andere dimensie. We moesten er in de tweede wedstrijd harder voor werken, maar ik ben blij met de twee overwinningen", blikt ze terug op de eerste ronde.

Hoe zit het OKT precies in elkaar? "Er zijn twee finales"


OPZET OKT
Het toernooi bestaat uit een ingewikkelde opzet, met meerdere rondes, finales en onderaan de streep twee tickets naar Tokio. "Wij snappen er zelf ook al weinig van", lacht Meppelink, die het toch probeert uit te leggen. "Het toernooi heeft drie poulefases, en elke keer vallen de laatsten in de groep af. Als je doorgaat naar de laatste poulefase en daar eerste of tweede eindigt, dan mag je de finale spelen. Er zijn twee finales. Als je een van die twee wint, dan verdien je een ticket."

Alle teams zijn zeer gewaagd aan elkaar. Het wordt elke wedstrijd knokken. Elk punt telt."
Madelein Meppelink

Er zijn nog twaalf teams in de strijd voor de tickets, maar Meppelink durft geen favoriet aan te wijzen. "Alle teams zijn zeer gewaagd aan elkaar. Het wordt elke wedstrijd knokken. Elk punt telt. Ik zie nu echt geen team meer waarvan je denkt: 'Oh, die is wat minder.' Ik zou ook niet zeggen dat er topfavorieten zijn. Dat maakt het een heel interessant toernooi."

GUNSTIG
Voor Meppelink en Keizer is wel het besef dat dit een grote kans is om nú, bijna tien maanden voor de Spelen, al plaatsing af te dwingen. "Ja, we zien het ook als een toernooi waarbij je met een ticket weg kan, maar verder staat er weinig op het spel. Het zou voor periodisering in de toekomst gunstig zijn als we ons nu al plaatsen, maar anders hebben we vertrouwen dat we ons op een andere manier nog kunnen plaatsen", zegt de Rhenense.

Daarbij is een plek in de top-15 van de wereldranglijst een andere optie. "Daarvoor tellen de twaalf beste resultaten mee. Nu hebben we elf resultaten, waardoor we niet op de ranking verschijnen", geeft Meppelink toe, maar dat extra toernooi komt snel erbij. "Daar staan we redelijk in de middenmoot. We zijn nog niet veilig, maar het is ook niet niet-haalbaar."

Madelein Meppelink: "Kwalificatie hier op dit toernooi zou een mooie stap zijn"


PUNTEN PAKKEN
Ook is in 2020 nog een Continental Cup-finale in Nederland. "Er zijn dus nog meerdere mogelijkheden. Ik heb er veel vertrouwen in dat, als het hier niet lukt, we door de top-15 te behalen van de wereld alsnog Tokio halen", aldus de Europees kampioene van 2017.

Ondanks de goede stand nu, kan er nog veel veranderen. "Het is nu lastig om te zeggen. De ranking is aan de hand van punten, maar volgend jaar zijn ook weer veel toernooien. Tot juni 2020 kan je je resultaten nog verbeteren. Dat geldt voor onszelf en voor de teams onder ons. We hebben al veel goede resultaten achter ons naam, maar we zijn zeker nog niet klaar. Kwalificatie hier op dit toernooi zou een mooie stap zijn."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -