RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Een Berg Sport met de rebellen van de Bunnikside

1/5
UTRECHT - In Een Berg Sport deze week aandacht voor het nieuwe FC Utrecht-boek: 'De rebellen van de Bunnikside'. René van den Berg ontvangt schrijvers Danny van der Linden en Mike Vermeulen en praat over de totstandkoming van het boek dat zondag gepresenteerd wordt.

Mike Vermeulen: "Het zou zonde zijn als deze verhalen verloren zouden gaan"


'De rebellen van de Bunnikside' vertelt het verhaal van de afgelopen 50 jaar van de harde kern van FC Utrecht. Die in de jaren '70 en 80' vaak het nieuws haalde met rellen. Met als dieptepunt de sloop van de oude Galgenwaard na de laatste wedstrijd in dat stadion tegen PSV.

Leo van Veen: "Als je bleef zitten zag je weinig van de wedstrijd"


Het boek gaat zeker niet alleen over 50 jaar hooliganisme, maar ook over de grappige gebeurtenissen op de Bunnikside. "Ik vond het belangrijk om de verhalen vast te leggen", vertelt Vermeulen, "Het zijn zulke prachtige verhalen. Het zou zonde zijn als die verloren gaan." Veel moeite koste het de schrijvers niet om de verhalen boven tafel te krijgen. "Het is eigenlijk heel makkelijk geweest. Die jongens wilden er graag over vertellen", vult Van der Linden aan, "Het was ook niet moeilijk om de verhalen op te diepen, want iedereen praat er nog met veel liefde over."

Korneel Evers en Gert Kruys over hun Bunnikside gevoel


LIEFDE VOOR DE CLUB

Het boek is volgens Vermeulen geen verheerlijking van de bloedige veldslagen waarbij aanhangers van de clubs elkaar met fietskettingen te lijf gingen. "Het gaat over de liefde voor de club en voor de stad Utrecht. Ik ben begonnen op de oude City-Side. Toen werd er nog veel gezongen. Dat gaf de Bunnikside een bepaalde aantrekkingskracht, het was de hel van de Galgenwaard. Ik weet zeker dat iedereen in die flow mee zou gaan."

Gert Kruys had het boek in een paar dagen uit. "Ik zat er meteen in. Ik vond het erg leuk en het is ook goed verwoord. Het wordt verteld zoals het ook echt was en dat vind ik erg knap." Van der Linden denkt dat daarmee ook het doel van het boek bereikt is. "We hebben niemand gesproken die zei: dat mag je niet opschrijven."

Koos van Tamelen: "Ze sloopten alles wat los en vast zat"


"Sommige verhalen zijn ook enorm grappig", komt Korneel Evers er tussendoor. De van oorsprong Almeloër zit sinds eind jaren '90 op de tribune, "Maar soms denk je ook: ach jee man, dat kan toch niet?" doelend op soms wel heel gênante verhalen. "De mooiste vind ik van een paar supporters die mee waren naar een buitenlandse wedstrijd en aan de bar belandden met Dirk Kuyt", memoreert Van der Linden, "Dirk zei: zet het maar op mijn kamernummer. Die supporters deden dat netjes, waarna Kuyt de volgende dag 900 euro kon afrekenen."

Een Berg Sport is vrijdagavond vanaf 17.30 te zien op RTV Utrecht. Na de uitzending praten de mannen nog even door in de studio. Die versie "Een Berg Sport XL" is vanaf 17.45 te vinden op rtvutrecht.nl


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht