RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht Cangeroes staat voor debuut in Eredivisie: "Met eigen talenten en Utrechtse speelsters"

1/3
UTRECHT - Komend weekend debuteren de basketbalvrouwen van Utrecht Cangeroes in de Eredivisie. Na het kampioenschap in de Promotiedivisie van vorig jaar werd de aanvraag om de stap omhoog te maken goedgekeurd. Met Utrechter Ramon Kuipers als trainer wil de ploeg het Utrechtse basketbal promoten. "We willen eigen talenten en Utrechtse speelsters in de Eredivisie krijgen", zegt hij tegen RTV Utrecht.

EREDIVISIE VRAAGT OM EXTRA
Pas in de Final Four, de play-offs om het kampioenschap, wist Utrecht Cangeroes vorig seizoen af te rekenen met Baros. In de reguliere competitie wist de Rotterdamse ploeg als eerste te eindigen. Baros won in de competitie twee keer van Cangeroes en in de beker, maar niet in de allesbeslissende finale.

"Vorig jaar was een team dat jarenlang samenspeelde. Ze waren een hecht team geworden en dat was ook hun grote kracht. Ze hebben verdiend het kampioenschap gewonnen. Wat wij daar van meenemen is dat wij met een nieuwe selectie de uitdaging aangaan om daar een goede ploeg van te maken", vertelt Kuipers.

Stap naar Eredivisie zet Cangeroes aan het werk: "Dit vraagt wel wat van de club"


De stap naar de Eredivisie vraagt wel wat extra's, van de hele club. "We willen niet eenmalig ons gezicht laten zien, maar aan iets bouwen. Dat is ook echt het doel. Belangrijk is dat er veel aan de achterkant gebeurt. Veel mensen zijn bezig met organiseren en faciliteiten. Dat vraagt wel wat van de club. We zijn nog niet klaar, maar we gaan vol goede moed van start", legt Kuipers uit.

Nadat de aanvraag om toe te treden tot de Eredivisie was goedgekeurd, werden dan ook de handen uit de mouwen gestoken. "De statistieken van de wedstrijd moeten worden bijgehouden. De wedstrijden moet gefilmd en gestreamd worden. Zo zijn er meer zaken die vereist worden. Dat vraagt wat faciliteiten en meer vrijwilligers", aldus de coach.

We willen niet eenmalig ons gezicht laten zien, maar aan iets bouwen"
Ramon Kuipers

DE SELECTIE
In de selectie van Ramon Kuipers is veel veranderd ten opzichte van vorig seizoen. De selectie is vooral erg jong, met een gemiddelde leeftijd rond de twintig jaar. "De ploeg is nagenoeg volledig nieuw. Twee dames uit het vorige team zijn overgebleven. Voor de rest is de ploeg aangevuld met talenten uit eigen jeugd en met speelsters uit het CTO, de nationale opleidingsploeg. Een paar talenten trainen daar fulltime en die kunnen meespelen bij een club. Wij hebben twee die bij ons komen spelen", aldus een blije Kuipers.

Zelf komt Kuipers over van de mannen van UBALL. "Daar deed ik Heren Promotiedivisie en daarvoor heb ik Dames Eredivisie en Meisjes Eredivisie gecoacht. Utrecht Cangeroes kwam eigenlijk toch wat onverwacht, maar het was voor mij een kans die ik niet kon laten lopen. Dus ik ben blij dat ik er in gestapt ben", legt de coach uit.

DOELSTELLING
Utrecht Cangeroes heeft zich gevoegd bij de zeven ploegen die vorig jaar al in de Eredivisie speelden: BC Batouwe (Bemmel), Binnenland (Barendrecht), Dozy (Den Helder), Grasshoppers (Katwijk), Groningen, Jolly Jumpers (Tubbergen) en Loon Lions (Landsmeer). Het is niet makkelijk om je daar zomaar tussen te vechten.

Ramon Kuipers: "Aan de onderkant heb je een drie ploegen waar we ons aan zullen meten"


"De doelstelling om in ieder geval niet alles te verliezen en niet hopeloos onderaan te staan, dat is absoluut niet wat we nastreven. De top-4 of -5 is realistisch gezien een stap verder. Die hebben de boel echt goed op orde. Aan de onderkant heb je een ploeg of drie waar we ons aan zullen meten. Dat is vooral het doel. Het is zeker niet zo dat we ons elke wedstrijd zomaar laten verslaan", blikt Kuipers vooruit.

"Onze tegenstander van zaterdag - Jolly Jumpers - is een van de ploegen die samen met Groningen afgelopen jaar onderaan geëindigd is. Die twee zijn samen met ons de mindere ploegen in de competitie. Daar zullen we in eerste instantie onze pijlen op richten."UNIEK IN UTRECHT
Utrecht Cangeroes wil het vrouwenbasketbal promoten, niet alleen in de regio. "We hebben een dameslijn die is redelijk uniek in het land. Onze eerste drie damesteams spelen allemaal landelijke competitie. Het mooie is dat alle jeugd ook op het hoogste niveau actief is. We willen daarin de kwaliteit omhoog te krijgen en zorgen dat Dames 1 in de Eredivisie op eigen jeugd kan rekenen", zegt de coach.

We willen eigen talenten en Utrechtse speelsters in Dames 1 krijgen"
Ramon Kuipers

"We willen eigen talenten en Utrechtse speelsters daarin krijgen", doelt Kuipers op de Eredivisie. "We zijn een vrij grote vereniging en voor alle teams ziet de toekomst er echt fantastisch uit. Hoe gaan we zorgen dat we alle talenten op het hoogste niveau kunnen laten acteren? Dat is de sportieve uitdaging."

Mogen we Utrecht Cangeroes dan op termijn op dezelfde hoogte zetten als FC Utrecht, Kampong en UZSC, als boegbeeld van de Utrechtse sport op het hoogste niveau van Nederland? "Ik denk dat we al speciaal zijn in Utrecht, want er zijn niet veel zaalsporten op het hoogste niveau actief in Utrecht. Als zaalsport zijn we een stap omhoog aan het maken", merkt Kuipers op.

"In de absolute top, als je het hebt over Kampong of FC Utrecht, gaat zoveel meer geld om. Dat zijn andere dimensies dan in het basketbal, maar de ambitie is om in de toekomst een solide partij te zijn en een keer mee willen doen om de prijzen."

AMAZONE VS CANGEROES
In vroegere tijden konden de basketbalsters van Amazone niet meedoen om de prijzen. Die ploeg stopte vorig jaar vanwege geldproblemen. "De financiën zijn een cruciaal vraagpunt geweest bij onze stap. Ik wil dat de basis gezond is", geeft de trainer van Utrecht Cangeroes toe.

"Het verschil met Amazone is dat Amazone een alleenstaand team was. En Utrecht Cangeroes is een grote vereniging met veel meer draagkracht en draagvlak om dingen te realiseren. Daar ligt een belangrijk verschil. Wij beheren ook onze eigen sporthal Lunetten, dat biedt ook zekerheden om een avontuur in de Eredivisie te kunnen aan gaan."

Utrecht Cangeroes is een grote vereniging met veel draagkracht en draagvlak om dingen te realiseren"
Ramon Kuipers

Kuipers erkent dat sponsoren belangrijk zijn. "Maar je ziet dat dat niet makkelijk is om in het basketbal grotere bedragen los te krijgen. Het is een punt van aandacht, maar dat moet gaan groeien. Dat is ook een belangrijke taak voor het team om ons te laten zien, dat we iets aan het neerzetten zijn in Utrecht. We willen volle zalen krijgen en iets leuks laten zien. Dat moet ook sponsoren over de grens trekken. We willen een professionaliseringslag maken."

COMPETITIESTART
Zaterdagavond om 20.00 uur begint de competitie voor Utrecht Cangeroes in Sporthal Lunetten. Jolly Jumpers uit Tubbergen is de tegenstander en direct een ploeg die gezien wordt als concurrent. "Ik hoop en verwacht een volle zaal. We hebben er zelf in ieder geval zin in. We moeten even kijken hoe we ervoor staan qua fitheid. Er zijn wat kleine blessures, maar de echte test komt er nu aan", blikt Kuipers vooruit.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -