"Onderste steen boven wat betreft blessure Schippers"

© Bert Kous
UTRECHT - Hoofdcoach Charles van Commenée van de Atletiekunie maakt zich zorgen om de blessure van Dafne Schippers, met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar. Die zorgen komen voort uit het feit dat de Utrechtse drie jaar geleden, tijdens de Spelen in Rio, met dezelfde problemen kampte. "Het is wel zorgelijk dat Dafne deze blessure voor de tweede keer in drie jaar tijd heeft. Ik wil wat die blessure betreft de onderste steen boven."
Schippers trok zich maandag tijdens het WK in Doha terug voor de 200 meter, de afstand waarop ze in 2015 en 2017 wereldkampioene werd. Tijdens de halve finale van de 100 meter schoot het in haar lies. "Ik had voor mijn doen een superstart. Na tien meter voelde ik het: een steek in een spier. Ik kom hier niet om achtste te worden in een finale."

ZE KOMT TERUG

Van Commenée is ondanks de blessureproblemen overtuigd van de capaciteiten van Schippers. "Ze komt terug aan de absolute sprinttop. Ik zou zeggen dat ze op dit moment bij de top vijf van de wereld hoort, maar het doel is haar weer zo net zo goed te krijgen als in 2015." Destijds brak de Utrechtse door met haar eerste wereldtitel op de 200 meter in 21,63 seconden, de derde tijd ooit gelopen in de wereld. Op de 100 meter pakte ze het zilver in een bijzonder rappe 10,81. Dat is nog altijd haar snelste 100 meter ooit.
Schippers zelf had na een stroef seizoen, waarin ze veel last had van rugklachten die ze opliep bij een val van de trap, juist het gevoel dat de topvorm er weer aankwam. "De vorm die ik nu heb, heb ik al twee jaar niet meer gevoeld", zei ze tegen de NOS. "Op de 200 meter was het eigenlijk een medaille ophalen hier. Misschien geen goud, maar wel een medaille."

POSITIEVE KANTEN

"De vorm die ik nu heb, heb ik echt twee jaar niet meer gevoeld. Dit is de vorm waarin ik wil zitten. En dan gebeurt dit. Daar moeten we toch eens goed over nadenken; hoe dit kan gebeuren?" De Utrechtse ziet ondanks de enorme teleurstelling ook positieve kanten. "Als topsporter balanceer je op het randje, maar ik haal hier ook heel veel positieve zaken uit. We weten de weg naar de juiste vorm weer te vinden. Daar ben ik heel blij mee."
Beter nu in een pre-olympisch jaar dan in een olympisch jaar
Charles van Commenée
Ook Van Commenée is positief. Hij baseert dat op het laatste trainingskamp voor het WK, in het Turkse Belek. "Het zag er heel goed uit, zowel techniek als snelheid. Op basis van de ontwikkeling die ze de afgelopen elf maanden heeft doorgemaakt, acht ik het mogelijk dat ze weer net zo goed wordt als in Peking. We hebben haar oude vorm alleen nog gezien op de training en niet op de klokken. Ik bedoel, ze heeft het nog niet in wedstrijden laten zien. Maar dat is op zich wel normaal in het proces."
"Het gebeurt, maar beter nu in een pre-olympisch jaar dan in een olympisch jaar", besluit de hoofdcoach van de Atletiekunie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.