RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Patrick Zwaanswijk wordt de Australische scout van FC Utrecht

1/5
UTRECHT - Patrick Zwaanswijk maakte begin deze eeuw de grote successen mee als verdediger van FC Utrecht. Deze week was hij weer even in Nederland, om met Australische jeugdteams die hij begeleidt, te spelen tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht.

Hij greep het bezoek aan zijn oude club ook meteen aan om bij te praten met oude strijdmakkers Jordy Zuidam, Alje Schut en Joost Broerse, zo vertelt Zwaanswijk in Een Berg Sport. "Ik heb meteen een primeur voor jullie", openbaart hij in de studio van RTV Utrecht, "Ik word de scout van FC Utrecht in Australië."

Patrick Zwaanswijk: "Aan de slag voor FC Utrecht"


Zwaanswijk woont alweer tien jaar in Australië, waar hij zijn carière als voetballer afsloot. Daarna is hij nooit meer weggegaan. Tegenwoordig is hij technisch directeur van een 2e divisie-ploeg, heeft hij Australië-23 onder zijn hoede in de rol van assistent-bondscoach en is hij analist bij het Australische SBS.

Ik weet zo tien spelers die het niveau in Nederland aankunnen"
Patrick Zwaanswijk

"Dit was een logische stap. Ik zie zoveel Australische talenten. Ik werk maandelijks met de Australische jeugdselectie. Dan heb je zoveel inside informatie", legt Zwaanswijk uit, "Utrecht kan aangeven wat voor speler ze zoeken, binnen welke tijd die speler er klaar voor moet zijn. Dan is het voor mij heel makkelijk om een rapport voor ze te schrijven."

De ode van Korneel


In het verleden haalde FC Utrecht al een drie Australiërs naar Nederland. Tommy Oar, Adam Sarota en Michael Zullo. Toen met het idee om ze hier op te leiden. Dat is volgens Zwaanswijk niet meer nodig. "Het zijn er natuurlijk niet zo veel als in Europa. Afgelopen seizoen hebben we 24 spelers uit de A-League in onze onder-23 gehad. Daarvan konden er tien zo in de eredivisie of top-eerste divisie mee doen."

Patrick Zwaanswijk: "FC Utrecht moet zich op de top 3 gaan richten"


FC UTRECHT NADERT DE TOP-4

Zwaanswijk volgt FC Utrecht nog altijd op de voet. Hij denkt echt dat de ploeg van John van den Brom de strijd aan kan gaan met de top. "Ze zijn zo stabiel geworden in de top 5, dat is echt fantastisch. Daarom moeten ze nu naar plaats drie of vier gaan kijken.

FC Utrecht is een grote naam geworden"
Patrick Zwaanswijk

Je kan het financieel nooit aanvechten met Ajax, PSV, Feyenoord en AZ, maar sportief kun je de strijd met ze aangaan. FC Utrecht is echt een grote naam nu."

Aan de tap met Ap en de prognoses voor Vitesse - FC Utrecht


Dit weekend speelt FC Utrecht om de vierde plaats tegen Vitesse. De wedstrijd in de Gelredome begint om zaterdagavond om 18.45 en is live te horen op Radio M Utrecht, 93.1FM.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht