IJsselmeervogels - Spakenburg: "Favoriet zijn zegt niks, de derby is een wedstrijd op zich"

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Een met ruim 8.000 toeschouwers volgepakte Westmaat, vuurwerk, confettie en andere sfeeracties. In Bunschoten-Spakenburg staat zaterdag de eerste dorpsderby van het seizoen op het programma. IJsselmeervogels, de trotse koploper in de Tweede divisie, ontvangt buurman en aartsrivaal Spakenburg. Die ploeg staat op een tegenvallende 15e plaats.
Beide trainers kunnen beschikken over een nagenoeg complete selectie. Bij IJsselmeervogels ontbreken net als de afgelopen weken aanvoerder Gwaeron Stout en Ali Akla. Zij zijn geblesseerd. Spakenburg-trainer John de Wolf begroette deze week Koos Werkman en Nathaniël Will na blessureleed weer op het trainingsveld. "Die zijn er waarschijnlijk bij, maar niet in de basis", aldus De Wolf. Olaf van der Sande trainde nog apart van de groep en is er zeker niet bij.
Werkman en Will trainden weer mee bij Spakenburg
Werkman en Will trainden weer mee bij Spakenburg © N&R Bert Kous

WEDSTRIJD OP ZICH

IJsselmeervogels is nog ongeslagen, terwijl Spakenburg afgelopen weekend pas de eerste zege van het seizoen boekte. De Vogels zijn dus de grote favoriet. Maar de stand op de ranglijst zegt niets over het verloop van de derby, weet ook Vogels-oudgediende Maikel de Harder. "Wij draaien heel goed en we staan bovenaan, dus we zijn zeker favoriet. Maar dat is ook het gevaar. In de derby telt de plaats waar je staat niet." "Zij zijn favoriet, maar in de derby gaat het meestal gelijk op", vult Spakenburgmiddenvelder Hero van Lopik aan.
Maikel de Harder: "Die rode kaart van vorig jaar was een dieptepunt"

HISTORIE

Sinds in 1970 de landelijke zaterdagcompetitie werd ingevoerd speelde IJsselmeervogels 23 keer een thuiswedstrijd tegen Spakenburg in competitieverband. Acht keer wonnen de Rooien, zes keer de Blauwen. Mede door de 1-5 van november 2007 is het doelsaldo wel in het voordeel van Spakenburg: 26-29. Vorig seizoen werd het 1-1. IJsselmeervogels-speler en geboren Bunschoter Maikel de Harder kreeg in dat duel rood. "Dat was een dieptepunt, maar dat is nu vergeten. Op naar de volgende derby. Dat is in het dorp de belangrijkste wedstrijd van het jaar."
Maikel de Harder (links) zweeft naar de bal met Spakenburg-captain Barry Beijer
Maikel de Harder (links) zweeft naar de bal met Spakenburg-captain Barry Beijer © Geert Lommers
Ook de wedstrijd aan de Blauwe zijde van de Westmaat kende vorig seizoen geen winnaar: 2-2. "Je kunt beter een keer verliezen en een keer winnen", zegt Hero van Lopik over de twee gelijke spelen van vorig jaar. De pas 17-jarige geboren Spakenburger gaat zijn allereerste derby spelen. "Toen ik van de zomer aansloot bij de A-selectie, was het doel veel leren en minuten maken in het tweede."
Inmiddels heeft de zoon van keeperstrainer Remko, die in de jaren '90 twee keer bij Spakenburg onder de lat stond bij de derby, al vier duels in de basis gespeeld. Vorige week tegen Noordwijk maakte hij zijn eerste doelpunt. "Ja, het is wat sneller gegaan dan verwacht."
Hero van Lopik maakte vorige week zijn eerste doelpunt in Spakenburg
Hero van Lopik maakte vorige week zijn eerste doelpunt in Spakenburg © Orange Pictures

LAATSTE UITZEGE SPAKENBURG

De laatste keer dat Spakenburg bij IJsselmeervogels won, was in november 2013. Het werd toen 0-2, dankzij twee treffers van Kees 'Pier' Tol. Van Lopik stond toen tussen de Blauwe aanhang op de tribune. "Dat was een hele mooie derby, maar die 7-1 zege bij ons thuis was ook geweldig. Toen was ik negen."
Van Lopik zit in het examenjaar van de HAVO, in Bunschoten-Spakenburg. Ook op school is de derby gespreksonderwerp nummer één. "Al vanaf twee weken geleden gaat het erover. Leraren, mensen in de klas. Jongetjes van twaalf komen naar je toe en zeggen dat ik die Rooien moet inmaken. Dat is echt leuk." Of hij zijn cijfers kan ophalen bij een docent die Spakenburgfan is als hij de winnende maakt? "Ik denk het niet", lacht Van Lopik. "Misschien krijg ik een dagje vrij, maar een hoger cijfer denk ik niet."
Hero van Lopik: "Al kreeg ik drie maanden geen geld, die derby wil ik winnen."

DILEMMA

Hoe belangrijk de derby is, blijkt als we de twee geboren Bunschoters een dilemma voorleggen: zaterdag verliezen of een maand geen salaris. "De derby verliezen?", zegt De Harder. "Nee zeker niet, dan maar een maand geen salaris. We willen altijd de derby winnen, dat hoor je een half jaar lang." Ook voor Van Lopik is de keuze niet moeilijk. "Al kreeg ik drie maanden geen geld, die derby wil ik winnen."

LIVE

IJsselmeervogels - Spakenburg begint zaterdag om 15.00 uur en is live te volgen via Radio M Utrecht, en via een live-blog op deze site en op de app.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.