RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Door de Lens van Ankie: "Singelloop in kikvorsperspectief"


PROVINCIE UTRECHT - De hamvraag bij een langeafstandswedstrijd over de weg is: 'waar ga ik staan met mijn camera?' Dat is natuurlijk altijd dé vraag voor een sportfotograaf, maar als de strijd zich afspeelt op de openbare weg kan het zeker geen kwaad om hier vooraf alvast even goed bij stil te staan.

Met deze vraag in mijn achterhoofd fiets ik vrijdag door de stad. Ik ben op weg naar de Stadsschouwburg om de uitreiking van de Gouden Kalveren bij het Nederlands Filmfestival te gaan fotograferen. Een leuk fotografisch uitstapje zonder enig raakvlak met sport, tenzij je de 'high heels run' van de laatkomers over de rode loper meetelt. Mijn route ernaartoe echter, is voor een deel dezelfde als die van de Singelloop Utrecht.

GEEN STANDAARDPLAATJE
Een hardloopwedstrijd van 10 kilometer dwars door de stad die zondag alweer voor de 69ste keer plaatsvindt. Zoals de naam al zegt, loopt het parcours voor een groot deel langs de singel. Al fietsend door de stad zoek ik naar plekken waar ik de lopers zondag mooi in beeld kan brengen. Ik zie genoeg plekken die in aanmerking komen, maar toch ben ik nog niet overtuigd.

Want een mooie plek alleen is niet voldoende. Ik wil de stad laten zien, mijn stad, zoals ik die graag zie: eigentijds en volop in ontwikkeling. Plus ik wil een foto maken die uniek is. Dat wil zeggen: geen geijkte plek en gemaakt vanuit een ongewoon standpunt. In gedachten zie ik alle plaatjes die gemaakt gaan worden bij de start op de Maliebaan, de finish in het Wilhelminapark en de doorkomsten langs het water in de oude binnenstad al voorbij komen.

RISICO
Nee, het moet iets anders. En dan opeens weet ik het. Ik zie het beeld haarscherp voor me. Er kleeft wel
een risico aan: en dat is dat het mislukt en ik de redactie moet gaan vertellen dat ik geen foto heb van de winnaar. Want tijd om ook nog een finishfoto te maken, is er niet. Ruim op tijd fiets ik zondag naar de stad. Ik parkeer mijn fiets op de brug, maak een praatje met de verkeersregelaars en loop naar de plek die ik al
twee dagen in gedachten heb.

Als na een uurtje de lopers voorbij komen, weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Dit zijn de foto's die ik vandaag wil maken. De foto van de winnaar bij de mannen staat al binnen een uur online: voorpaginanieuws. Dit is de winnaar bij de vrouwen: Eva Cherono. Kikvorsperspectief midden op de normaal zo drukke rijbaan van de Catharijnesingel. Daar dus.

 | Foto: Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -