"Ritsma zette schaatsen op de kaart"

UTRECHT - Rintje Ritsma (38) stopt met schaatsen, maakte hij woensdag bekend. Loosdrechter Ab Krook nam Rintje Ritsma in 1989 op in de nationale kernploeg. Volgens hem heeft Ritsma het profschaatsen op de kaart gezet.
De voormalig bondscoach en topsportcoördinator van de schaatsbond KNSB moest destijds kiezen tussen twee schaatsers: Cor-Jan Smulders of Rintje Ritsma.
Krook had de Fries in Inzell op trainingskamp aan het werk gezien en verkoos hem boven de Brabander. Het bleek in de daaropvolgende jaren een juiste inschatting. Ritsma werd Europees kampioen allround, veroverde de mondiale titel en groeide uit tot een van de grootste schaatsers uit de geschiedenis.
"Rintje was een mondige schaatser, die het professionele schaatsen zoals we dat nu kennen in Nederland op de kaart heeft gezet. Daarnaast nam hij altijd de verantwoordelijkheid voor wat hij deed en accepteerde hij volwassen de gevolgen van zijn daden. Een absolute grootheid in de Nederlandse sport. Maar zonder zijn zaakwaarnemer Patrick Wouters was hij niet zo ver gekomen. Ze vulden elkaar geweldig aan. Het was de ideale combinatie", aldus Krook woensdag bij een door Ritsma uitgeschreven bijeenkomst in kleine kring in Biddinghuizen.
De gestopte Fries kon in de ogen van Krook als geen ander omgaan met de druk op grote toernooien. "Hoe groter de druk, hoe beter Rintje was. Hij kon op die momenten altijd was extra's brengen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.