Door de Lens van Ankie: kunstlicht is vaak mijn grootste vijand

© Fotostudio RedGreenBlue
WOERDEN - Afgelopen week was ik bij de Nacht van Woerden. Een wedstrijd veldrijden in de avond, bij kunstlicht. Dan weet je als fotograaf één ding zeker: het wordt een uitdaging om daar iets moois te gaan maken. Wat hoewel licht voor een fotograaf zijn (of in mijn geval haar) grootste vriend is, is kunstlicht vaak de grootste vijand.

DRUK

De nacht van Woerden wordt sinds 2000 jaarlijks georganiseerd. Een feestavond met als hoogtepunt een veldrit dwars door het centrum van de stad. Het is een bijzonder evenement waar veel inwoners uit de regio op af komen. De organisatie waarschuwt vooraf dat het druk zal zijn en adviseert om op tijd te komen.
Ik neem het advies ter harte en ga ruim op tijd van huis. Zodra ik de snelweg bij Woerden afkom zie ik dat de waarschuwing niet voor niets was. Het is druk. Ik volg netjes alle aanwijzingen op die ik tegenkom en vind tot mijn verbazing, en opluchting, een parkeerplekje vlak bij het perscentrum. De eerste hobbel is genomen.
Zoals ik eerder al vertelde heb ik een blessure aan mijn enkel dus een plaatsje in de buurt komt nu wel heel goed uit. Nadat ik mijn pershesje heb opgehaald strompel ik op mijn gemak richting het start/finish gebied. Onderweg zie ik overal langs de kant van de weg renners staan met hun begeleiders. Fietsen worden schoongemaakt. De tactiek wordt besproken. De chaotische spanning die hoort bij een wielerwedstrijd is overal voelbaar.

KERMIS

Ik volg het parcours in tegengestelde richting en ga gewoon af op het geluid. De start is in het centrum van de stad midden op een kermisterrein. De aanblik van vele roze en gele lichtjes en draaiende kermisattracties met gillende mensen erin, met op de voorgrond tientallen geconcentreerde wielrenners, sommigen al helemaal onder de modder, doet surrealistisch aan.
Veldrijden stond al een tijd op mijn wensenlijstje. Maar wat ik moet toegeven dat wat ik hier vandaag zie, totaal niet is wat ik me er bij voorstelde. Het is een parcours met veel bochten en hindernissen. Ik zoek een plekje waar ik kan gaan zitten en de wedstrijd goed kan volgen.
Zowel bij de vrouwen als bij de mannen zijn er deelnemers uit de regio. Lars van der Haar en Floortje Mackaij, kennen we natuurlijk allemaal. Ik zie ze allemaal voorbij komen. Prachtig. En hoewel het fototechnisch en fysiek een uitdagende avond was, rij ik na afloop tevreden weer naar huis. Een bijzondere ervaring rijker.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.