Door de Lens van Ankie: UZSC is goed, meer dan goed

© Fotostudio RedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - 'UZSC gaat ze alledrie dik verliezen', krijg ik te horen als ik aan een kenner vraag welke wedstrijd het interessantst is om naar toe te gaan. Het is vrijdagochtend en dit weekend spelen de vrouwen uit Utrecht mee in de eerste ronde van de LEN Water Polo Euro League Women.
UZSC speelt thuis tegen drie van de beste eredivisieteams uit Europa: FTC Boedapest uit Hongarije en het Russische Dynamo Uralochka uit Rusland en CN Mataró uit Spanje. Als in een soort déjà vu denk ik terug aan het EK vrouwenvoetbal. Ook toen werd me vooraf verteld dat het Nederlandse team geen enkele kans maakte om te winnen. Nou, we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

PLANNING

Ik besluit daarom om te kiezen voor de laatste wedstrijd. Als ze alle wedstrijden verliezen maakt het niet veel uit bij welke ik aanwezig was, maar gaan ze tegen de verwachtingen in toch winnen dan kan de derde wedstrijd zomaar opeens een beslissende zijn en daar wil ik dan natuurlijk bij zijn.
Aldus rijd ik zondag richting zwembad De Krommerijn. In mijn planning heb ik rekening gehouden met 'werk aan de weg' op de A12, maar ik heb iets anders over het hoofd gezien: FC Utrecht speelt vandaag thuis. Links en rechts word ik ingehaald door uitbundige voetbalsupporters. Het gaat goed met FC Utrecht en dat stralen de fans ook uit.

ANDERE PLANEET

Ze hebben er duidelijk zin in allemaal en ze zijn met velen. Het wemelt van de mensen rond het stadion. Duizenden. Stapvoets rij ik er tussendoor. Het zwembad ligt maar op een steenworp afstand van het stadion, toch voelt het alsof ik op een andere planeet ben aanbeland als ik het parkeerterrein opdraai.
Geen politieagenten, frietkramen, spelersbussen en televisiecamera's, maar een handvol vriendelijke vrijwilligers en een bescheiden tribune gevuld met ouders en vrienden die de spelers komen aanmoedigen. Volle bak dat wel, maar een wereld van verschil met het immens grote stadion hier vlak om de hoek.

HOOG NIVEAU

De wedstrijd begint en ik zie prachtige sport op het hoogste niveau. Wat is het toch jammer dat waterpolo zo weinig aandacht krijgt. Ik verwonder me daarover. En ik realiseer me weer even goed waarom ik hier eigenlijk sta: ik wil graag andere sporten dan voetbal een podium geven.
Want laat ik nog even duidelijk zijn, we hebben het hier wel over de Europese league. En de dames zijn goed. Meer dan goed. De wedstrijd is ongelooflijk spannend. In de allerlaatste minuut verliest UZSC, met slechts één punt verschil. En de andere twee wedstrijden? Allebei gewonnen.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.