FC Utrecht-supporters boycotten uitwedstrijd tegen Ajax

© ANP
UTRECHT - Supporters van FC Utrecht zullen zondag niet afreizen naar de Johan Cruijff ArenA voor de wedstrijd tegen Ajax. De fans zijn ontevreden over het aantal kaarten dat ze krijgen voor de wedstrijd. In de ArenA zijn slechts 500 supporters welkom, 150 fans minder dan dat de supportersverenigingen wilden.
De gemeente Amsterdam zegt dat er geen extra politiecapaciteit beschikbaar is en dat daarom is besloten om het aantal FC Utrecht-supporters op 500 te houden. Maar volgens de supportersverenigingen SV FC Utrecht en True Support gaat die beslissing tegen alle gemaakte afspraken in.
Ook FC Utrecht is kritisch op het besluit van de gemeente. De club zegt "nadrukkelijk teleurgesteld" te zijn en steunt de beslissing van de supportersverenigingen om zondag niet naar de wedstrijd te gaan. Fans die via de FC een ticket hebben gekocht krijgen hun geld terug. In de Galgenwaard kunnen supporters op een scherm de wedstrijd volgen.

VERSTANDHOUDING

Door opgelopen spanningen tussen de supportersgroepen van Ajax en FC Utrecht is er een periode geweest waarin beide clubs geen uitsupporters mee mochten nemen naar de onderlinge wedstrijden. Daarna werd er een zogeheten normalisatietraject ingezet om de verstandhouding tussen beide supportersclubs te verbeteren.
De afgelopen jaren waren uitsupporters in beide stadions weer welkom. De bedoeling was dat dit langzaam zou worden opgeschaald. Vorig jaar waren dan ook 630 FC Utrecht-supporters in de ArenA aanwezig. Voor dit jaar kreeg FC Utrecht 500 kaarten, maar konden extra kaarten worden aangevraagd als deze uitverkocht zouden raken.
De aanvraag van extra kaarten werd daarna door de gemeente Amsterdam geweigerd, tot verbazing van de supportersverenigingen. "De gemeente Amsterdam schroeft het aantal uitsupporters dus, in strijd met de gemaakte afspraken en de normalisatie, terug in plaats van dat dit aantal kan worden verhoogd", schrijven de verenigingen in een verklaring.

ONACCEPTABEL

De supporters noemen dat besluit onbegrijpelijk en onacceptabel. "De gemeente Amsterdam is hierdoor een zeer onbetrouwbare gesprekspartner gebleken. De spanningen zijn hierdoor onnodig opgelopen en de verstandhouding met de gemeente Amsterdam is hierdoor onder druk komen te staan."
De supportersverenigingen benadrukken wel dat ze Ajax en haar supportersvereniging niets verwijten. "Van Ajax en haar supportersvereniging mogen wij met 650 supporters en zelfs nog met meer supporters komen. Op het betreffende uitvak is er ook plaats voor ruim 800 supporters."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.