Protest FC Utrecht-fans in centrum Amsterdam: "We gaan ervan uit dat het niet uit de hand gaat lopen"

© fcutrecht.nl
UTRECHT - FC Utrecht-supporters gaan zondagochtend om 10.00 uur demonsteren in het centrum van Amsterdam. Het is een reactie op de boycot die twee supportersverenigingen hebben aangekondigd voor het duel Ajax-FC Utrecht van zondag. "Dit is een demonstratie tegen het besluit van de gemeente Amsterdam", zegt Teun den Hartog, voorzitter van de SV FC Utrecht.
Voorzitter SV FC Utrecht: "Je voelt jezelf niet serieus genomen"
De gemeente Amsterdam staat niet toe dat FC Utrecht meer dan 500 fans meeneemt naar de Johan Cruijff Arena. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij supportersvereningen SV FC Utrecht en True Support. Zij stellen dat het normalisatietraject, om weer volle uitvakken te hebben bij duels tussen Ajax en FC Utrecht, hiermee verstoord wordt.
"En dat zonder reden, maar ze zeggen dat ze de capaciteit niet hebben om de veiligheid te garanderen. We hebben daar jarenlang in geïnvesteerd, maar dit druist daar volledig tegen in. Je voelt jezelf niet serieus genomen en we zijn weer terug bij af", aldus Den Hartog. "Het doel was dat we weer naar volle uitvakken zouden gaan."
We gaan ervan uit dat het niet uit de hand gaat lopen
Teun den Hartog, voorzitter SV FC Utrecht

PETITIE

Nu is besloten om naar Amsterdam te reizen voor de demonstratie, waarbij het risico er is dat de situatie met voetbalfans uit de hand loopt. "We gaan ervan uit dat het niet uit de hand gaat lopen. Dit gaat om een besluit van de Gemeente en daar is de demonstratie ook tegen", zegt Den Hartog, die benadrukt dat het niet gaat om een actie tegen Ajax-fans of de club Ajax.
"We gaan een petitie aanbieden aan de gemeente Amsterdam waarin we zeggen wat we er van vinden. De supportersvereniging van Ajax is ook van harte welkom. Niet met z'n allen natuurlijk, maar hun voorzitter zal waarschijnlijk ook even langskomen, want ze zijn het ermee eens en vinden dat dit ons allemaal treft", laat de voorzitter van de SVFCU weten.

LEEG UITVAK

De fans van FC Utrecht hadden ook kunnen protesteren in het uitvak, maar dat was een risico volgens Den Hartog. "Er is gekozen voor 500 man, zodat de politie meer ruimte heeft als er iets is. Als er wat geroepen wordt in het uitvak, dan ben ik ervan overtuigd dat de lange lat getrokken wordt. Dat heeft gezorgd dat wij dit besluit genomen hebben. Ik wil niet op mijn geweten hebben, dat er mogelijk een escalatie ontstaat en dat uit de hand gaat lopen", laat hij weten.
"Dit is in het belang van de veiligheid van onze supporters", aldus Den Hartog. "Er zal ook een protest te zien zijn in het uitvak en Ajax heeft ook een spandoek. Wij hopen dat het op een respectvolle en goede manier gaat. Wij willen laten zien dat wij wel de stap hebben gemaakt, en dat de gemeente uit angst regeert. Zij weten niet hoe de verhoudingen liggen op dit moment."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.