Door de Lens van Ankie: de spelers kruipen uit hun hol

© FotostudioRedGreenBlue
PROVINCIE UTRECHT - Er staat een derby op de agenda dit weekend: een onderonsje tussen twee goede buren. In de Promotieklasse hockey speelt zondag heren 1 van de Stichtsche Cricket en Hockey Club tegen Maartensdijksche Mixed Hockey Club Voordaan. Het is kortom tijd voor: SCHC tegen Voordaan. Het belooft een spannende pot te worden zoals een echt derby betaamt.

DEFINITIE DERBY

Voordat ik vertrek richting Bilthoven check ik voor de zekerheid eerst nog even op op Wikipedia wat nou eigenlijk precies wordt verstaan onder een derby. Beide clubs liggen weliswaar in dezelfde gemeente maar zeg niet tegen een Groenekanner dat hij een Bilthovenaar is, of vice versa. Daar kom je echt niet mee weg. Ik lees dat in de sport een derby een wedstrijd is tussen twee clubs uit dezelfde stad, of uit dezelfde regio. En dat een derby vaak een beladen wedstrijd is.

KNUS

Mooi, dat klinkt goed. Als ik in Bilthoven aankom is de wedstrijd net begonnen. Ik loop rustig eerst even een rondje om het veld om de sfeer in me op te nemen. Het veld ligt tussen de bomen en nu in de herfst met al die mooie bruine bladeren die ronddwarrelen heeft het bijna iets knus. Er staan veel mensen rond het veld.
Hoewel de zon schijnt zoals hij dat alleen maar kan in de herfst is het niet warm. Er staat een koud briesje. Met koffie en soep worden de handen warm gehouden.

SPANNEND

"Kom op Stichtse!", "Laat je niet op de kop zitten Voordaan" hoor ik om me heen. Het wordt tijd om aan de slag te gaan. De wedstrijd is best spannend, zeker de eerste helft. Hoewel SCHC met gemak zou moeten kunnen winnen van Voordaan, per slot van rekening hebben zij de ervaring van het spelen bij de Hoofdklasse nog vers in het geheugen zitten, geven de heren van Voordaan zich niet zomaar gewonnen. Het is al
snel 1-1.
Toch blijf ik tussendoor ook afgeleid door het publiek. Er gebeurt zo veel om me heen, ik kijk mijn ogen uit. Niet alleen de mensen zijn het bekijken waard, ook de honden. Op de tweede rang kijken ze gemoedelijk mee naar de wedstrijd.

RUST

Als het fluitsignaal van de pauze klinkt lopen de spelers als één man van het veld naar de kleedkamers. De vastberadenheid waarmee de mannen lopen maakt me nieuwsgierig. De kleedkamers blijkt in de kelder van het karakteristieke clubhuis. Om er te komen moeten de spelers aan de zijkant van het gebouw een trap af.
Opeens zie ik het beeld wat bij deze derby hoort voor me. De spelers kruipen uit hun hol: klaar voor de strijd tegen de buren.
© Fotostudio RedGreenBlue/RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.