RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ambitieuze eerstedivisionist ZPC Amersfoort: "Met deze ploeg kunnen we top vijf Eredivisie spelen"

1/4
AMERSFOORT - ZPC Amersfoort wil zo snel mogelijk naar de top van het Nederlandse waterpolo. De Amersfoortse fusieclub beleefde in 2019 een rampjaar: na een elfde plaats in de Eredivisie degradeerde de club via de play-outs naar de Eerste divisie. "Dat gevoel is niet te beschrijven, dat zit zo diep", zegt Dominic van de Bunt, die al zijn hele leven in Amersfoort speelt. "Je hebt het gevoel dat je de club in de steek laat."

Na de degradatie zijn ze in Amersfoort niet bij de pakken neer gaan zitten. De club wil terug naar de top en hoopt op nieuwe roem, om zo in de voetsporen te treden van voorloper AZ&PC, die in 2015 met stadgenoot De Amer fuseerde tot ZPC Amersfoort. De selectie bleef grotendeels intact en er werden zelfs versterkingen gehaald. De Italiaan Gianluca Sattolo werd de nieuwe coach.

Natuurlijk waren er mensen die twijfelden of ze wilden blijven"
Dominic van de Bunt

"Natuurlijk waren er mensen die twijfelden of ze wilden blijven, we zijn allemaal gewend om op het hoogste niveau te spelen", zegt Van de Bunt. "Maar de club maakte duidelijk wat het doel is, dat heeft geholpen om een aantal jongens over de streep te trekken."

SUCCESSEN
Waar de club naartoe wil is duidelijk. Voorloper AZ&PC werd in haar 105-jarig bestaan acht keer kampioen van Nederland en won zes keer de beker. De succesjaren waren de jaren '50 en '60, met vier landstitels en twee bekerzeges, en de jaren '90, waarin vier landstitels en drie bekers werden gewonnen. Daarna was er nog een kleine opleving in 2012, toen voor de zesde keer de KNZB beker werd gewonnen.

 De succesploeg uit de jaren '60 De succesploeg uit de jaren '60 | Foto: Jubileumboek 100 jaar AZ&PC

"Het doel is om te groeien als team en terug te keren in de Eredivisie", zegt coach Gianluca Sattolo. "Er is wel druk, want dit is één van de belangrijkste clubs van het land. Maar die druk staat presteren niet in de weg. Een nieuwe coach en nieuwe spelers inpassen kost tijd, we moeten aan elkaar wennen."

Dat lijkt vooralsnog goed te lukken. ZPC Amersfoort kegelde de huidige nummer twee van de Eredivisie, GZC DONK, uit de beker, en is sinds afgelopen weekend koploper in de Eerste divisie. Daarin ondervindt ZPC Amersfoort niet altijd veel tegenstand, getuige uitslagen van 33-9 en 36-12. "We gaan nog wel onderschatting krijgen denk ik", zegt Dominic van de Bunt daarover. "Maar dat zal het kampioenschap niet in gevaar brengen."

ZPC Amersfoort: zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie


NIEUWE START
ZPC Amersfoort slaagde erin naast Gianluca Sattolo ook oud-international Sebastiaan van Mil terug te halen naar het oude nest. Hij vindt dat het niveau goed is. "We hebben GZC DONK uitgeschakeld in de beker, die staan tweede in de Eredivisie", zegt Van Mil. "Met de ploeg die we nu hebben, kunnen we top vijf Eredivisie spelen."

 Sebastiaan van Mil Sebastiaan van Mil | Foto: Archief AZ&PC

Om dat doel te bereiken, moet wat Van Mil betreft alles wijken. "We zitten nog in de beker en dat is leuk, maar promoveren is het hoofddoel. Wij zien dit seizoen als voorbereiding op volgend jaar." In die opbouwfase gaat nog niet alles goed, erkent Van Mil. "We krijgen nog te veel tegengoals. We zijn bezig dat te verbeteren."

Van Mil vindt het uiteraard jammer dat hij bij zijn terugkeer bij ZPC Amersfoort in de Eerste divisie belandde. Toch hij heeft nooit getwijfeld over zijn terugkeer. "Het was altijd al de bedoeling om terug te keren. Vorig seizoen is afgesproken dat dat dit seizoen zou zijn, ongeacht of ze zouden degraderen of niet. Het is en blijft mijn club", zegt Van Mil.

"Er is veel ambitie in de club", besluit Van Mil. "We willen zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -