RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Voorlopig nog geen promotie vanuit de Tweede divisie

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Promotie en degradatie tussen de Eerste en de Tweede divisie gaat waarschijnlijk op zijn vroegst in 2024 plaatsvinden. Dat komt doordat er nog altijd geen overeenstemming is tussen de profclubs en de amateurclubs. Dat zegt voorzitter Bunt van Excelsior Maassluis in het AD.

Dat betekent dat Jong FC Utrecht de eerstkomende jaren niet kan degraderen uit de Eerste divisie. En de Vissersderby tussen IJsselmeervogels en Spakenburg wordt dus de komende jaren in de Tweede divisie gespeeld, evenals de streekderby's van de twee Bunschotense clubs tegen GVVV.

LICENTIE-EISEN
"Het beeld dat door de KNVB is geschetst, is dat er ook na dit seizoen de komende drie jaar geen promotie en degradatie zal zijn tussen de Eerste en Tweede divisie", aldus Bunt. "De profclubs houden soepelere licentie-eisen tegen. Zij willen per se vasthouden aan de huidige regelgeving met de daarbij behorende licentie-eisen." Die eisen zijn voor de amateurclubs onbespreekbaar.

 Beloftenteams in de piramide: een leeg stadion bij Jong Sparta - GVVV Beloftenteams in de piramide: een leeg stadion bij Jong Sparta - GVVV | Foto: RTV Utrecht / Arnold Schenk

Bunt vindt dat de huidige situatie aantoont dat niet de amateurclubs maar juist de profclubs star zijn. "Er wordt vaak gesteld dat de amateurclubs geen water bij de wijn willen doen, maar dat hebben wij al gedaan door de beloftenteams toe te laten in de piramide en te kiezen voor een Tweede divisie, waarbij de zaterdag- en zondagclubs zijn samengevoegd."

NIETS TERUGGEKREGEN
"Het gevolg is dat de strijd om de landelijke zaterdag- en zondagtitel en het landelijk amateurkampioenschap verdwenen zijn", vervolgt Bunt. "En wat hebben wij hier tot nu toe voor teruggekregen? Alleen een beperking van het aantal Jongteams in de Tweede divisie."

De Tweede divisie werd in 2016 ingevoerd om doorstroming tussen het amateur- en het profvoetbal te bewerkstelligen. Dat is nog altijd niet gelukt, doordat de amateurclubs niet kunnen en willen voldoen aan de licentie-eisen met betrekking tot contractspelers, de speeldag en accommodatievoorwaarden.

Medio december zal over dat voorstel worden gestemd bij de vergadering van de KNVB.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar sport@rtvutrecht.nl.


Sportoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -