Handbal Houten op tussenrapport: "We zijn niet het lachertje van de BENE-League"

© Ankie Hogewind Fotostudio Red Green Blue
HOUTEN - Handbal Houten is na dit weekend halverwege het debuutseizoen in de BENE-League. De handballers uit Houten zijn na tien duels niet de laatste Nederlandse ploeg in de competitie en dat stemt trainer Rick Louw tevreden. "We zijn zeker niet het lachertje van de competitie, terwijl veel kenners dat wel hadden voorspeld", zegt hij tegen RTV Utrecht.
Rick Louw: "We hebben wel aardig hoge ogen gegooid"

HOGE OGEN GOOIEN

Handhaving was de doelstelling en dat is het ook nog altijd in The Dome. De eerste seizoenshelft heeft bij Handbal Houten zeker wel indruk gemaakt. "Na tien wedstrijden hebben we zes punten. Als je dat van tevoren had gezegd had ik daar gelijk voor getekend, en dan nog zijn er genoeg momenten geweest om meer punten te behalen", vertelt Louw.
De openingswedstrijd werd heel verrassend gewonnen van landskampioen Aalsmeer. Daarna volgden nog zeges op Neerpelt en Volendam. Het resulteert nu in een tiende plek in een competitie van twaalf. "Dit is boven verwachting. We zijn een aantal wedstrijden kansloos geweest, maar ik denk dat we ook hebben laten zien dat we goed mee kunnen. Van de tien wedstrijden zijn we maar drie keer kansloos geweest. De andere hebben we meegedaan om de punten", aldus de trainer. "We hebben wel aardig hoge ogen gegooid."
Hoe Handbal Houten vriend en vijand verraste bij het BENE-League-debuut

HET BELANG IS PUNTEN HALEN

Voor de debutant in de BENE-League is het aanpoten, vooral op fysiek gebied. "We hebben zeker een week nodig om de boel te repareren", zegt Louw. "Om week in, week uit dat topniveau te halen, is heel zwaar. Daarom gaan we in de loop van het seizoen keuzes maken. We hebben afgelopen week bewust gekozen om mensen extra rust te geven met oog op het volgende week."
Het treffen met directe concurrent Hasselt (aanstaande zaterdag, red.) wordt bij Handbal Houten hoger ingeschat dan de uitwedstrijd bij koploper Bochelt (afgelopen weekend, red.). "Je moet heel goed nadenken over wat de belangen zijn. Dat is punten halen, dus dan moet je soms die keuzes maken", oordeelt Louw.
Verrast over het niveau van de BENE-League is hij niet. "Het is vooral fysiek gezien hoger dan de Eredivisie. Met semi-profs die naast hun carrière ook nog twintig of dertig uur in de week werken, kan je de trainingsbelasting niet zo hoog maken."
Dit zijn de degradatieregels in de BENE-League: Houten ziet nog mogelijkheden

STRIJD TEGEN DEGRADATIE

Handbal Houten weet dat het onderin de BENE-League meedraait. In de competitie met zes Nederlandse en zes Belgische teams zijn de degradatieregels opgesplitst. "Voor ons hoef je alleen naar de Nederlandse ploegen te kijken. De nummer 5 en 6 spelen in een best-of-five om degradatie. De nummers 1 tot en met 4 spelen om de Nederlandse landstitel", legt Louw uit.
De strijd onderin is spannend voor de Nederlandse ploegen. Houten staat vijfde met 6 punten. Aalsmeer is vierde met evenveel punten en Volendam is laatste met 4 punten. Die drie ploegen lijken dus te gaan vechten om de degradatieplay-offs te ontlopen, maar Handbal Houten kijkt ook nog naar Hurry Up, dat derde staat met 11 punten.
"Zij hebben in de eerste vijf wedstrijden tien punten gepakt en daarna één punt", zegt Louw over de huidige, Nederlandse nummer drie. "Zij spelen ook nog Europa Cup. Voor hetzelfde geld sta je na dit weekend daar drie punten achter, dus ik zie nog steeds mogelijkheden." Meedoen in de play-offs om de landstitel zou een unicum zijn voor de Houtenaren.
Rick Louw, trainer Handbal Houten
Rick Louw, trainer Handbal Houten © Handbal Houten

TWEEDE SEIZOENSHELFT

Komend weekend speelt Handbal Houten eerst thuis tegen Hasselt, in de elfde wedstrijd van de competitie. Alle tegenstanders zijn dan al gepasseerd. Louw ziet kansen om in de tweede seizoenshelft ook punten te pakken. "We hebben een snelle, dynamische ploeg die heel verrassend kan spelen. Dat blijft onze kracht en daar moeten we ons in ontwikkelen."
"We moeten ook de details naar onze kant beslissen, dat wordt een belangrijk aandachtspunt voor de winterstop", zegt de trainer. Die winterstop is er vanwege het EK handbal voor mannen in januari. Begin februari gaat de BENE-League weer verder. "Ik denk dat heel veel ploegen ons hebben onderschat, dat zal veranderen en belangrijk worden. Aan de andere kant weten wij ook veel en dat geeft ook mogelijkheden om die andere ploegen weer te verrassen."

THUIS TEGEN HASSELT

Maar voor het zover is, wacht voor Handbal Houten zaterdagavond om 19.00 uur het thuisduel met Hasselt. Een directe concurrent met een gelijk puntenaantal. Bij winst klimt Houten dus. "Ik denk dat het een wedstrijd is waarin we kunnen spelen voor de punten. Qua type handbal zijn we vergelijkbaar, aanvallend goed. Dus cruciaal wordt hoe onze dekking staat. Als we dat goed voor elkaar krijgen, dan hebben onze keepers bewezen dat zij een beslissende rol kunnen gaan spelen", voorspelt Louw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.