Voetbaltrainers van boven de 50 worden zelden kampioen

André Paus werd in 2012 als 46-jarige kampioen met Spakenburg
André Paus werd in 2012 als 46-jarige kampioen met Spakenburg © Gerrit van Keulen
PROVINCIE UTRECHT - Voetbaltrainers van boven de 50 worden zelden kampioen. Dat blijkt uit een mini-onderzoek van RTV Utrecht. De omroep baseert zich op cijfers uit de laatste 30 jaar van clubs in de provincie Utrecht in de top van het amateurvoetbal.
In die 30 jaar werden 23 clubs kampioen op het hoogste niveau. Na de invoering van de Topklasse en de divisies pakten zes clubs de titel in de Hoofdklasse en de Derde divisie. Daarnaast promoveerden in die tijd twee clubs via de nacompetitie naar de Derde divisie.
In 21 van de dertig gevallen was de trainer onder wiens leiding het succes werd geboekt 45 of jonger. Slechts zes trainers waren ouder dan 50. Frans Schuitemaker spant daarbij de kroon; hij was 61 toen hij in 2015 met Magreb'90 naar de Derde divisie promoveerde.
Ted Verdonkschot wil cijfers dit jaar logenstraffen
Ted Verdonkschot wil cijfers dit jaar logenstraffen © Gerrit van Keulen, bewerking RTV Utrecht
Opvallend zijn ook de cijfers van Gert Kruys. Hij werd in 1995 als 34-jarige kampioen van de Hoofdklasse met Holland en is daarmee de jongste kampioen. De Utrechter is ook een van de weinige vijftigers die succesvol waren: toen hij in 2017 met DOVO naar de Derde divisie promoveerde, was hij 56.

DRIE VIJFTIGERS

De drie trainers die op dit moment de scepter zwaaien bij de Utrechtse Tweede divisieclubs zijn allen boven de 50. GVVV-coach Niek Oosterlee is 57, Ted Verdonkschot van IJsselmeervogels en de nieuwe Spakenburg-trainer Eric Meijers zijn beiden 56.
Dat drietal heeft als trainer veel successen gekend, maar ook voor hen geldt: die prijzen werden gepakt toen zij veertigers waren. Oosterlee werd voor het laatst kampioen met FC Lisse. Hij was toen 41. Verdonkschot vierde zijn laatste kampioenschap, met Rijnsburgse Boys, op zijn 42e en de laatste keer dat Eric Meijers kampioen werd was met Achilles'29. Hij was toen 48. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het hier alleen om titels gaat en dat andere successen en goede prestaties buiten beschouwing zijn gelaten.
Ted Verdonkschot wil cijfers dit jaar logenstraffen
Ted Verdonkschot wil cijfers dit jaar logenstraffen © Geert Lommers
Dat benadrukt ook de nieuwe Spakenburg-trainer Eric Meijers. "Ik ben daarna nog vierde geworden in de Eerste divisie met Helmond Sport, en 15e met Achilles'29. Dat is misschien nog wel een betere prestatie dan kampioen worden in de Hoofdklasse." Hetzelfde stelt Ted Verdonkschot. "Ik promoveerde min of meer per ongeluk met Koninklijke HFC naar de Tweede divisie en werd daarin elfde en negende. En dit jaar hoop ik jullie cijfers met IJsselmeervogels te logenstraffen."

TECHNISCH MANAGERS

Technisch-manager André van Diermen van IJsselmeervogels is verrast door de cijfers, maar kan ze wel verklaren. "Als je kijkt naar de huidige generatie spelers dan heeft die veel meer dan vroeger een trainer nodig waarmee ze een klik hebben. Vroeger hadden ze een trainer nodig waar ze tegen opkeken en trainers wil was wet. De trainers van nu moeten meer de taal van de spelers spreken."
"Het is wel bijzonder, ik heb daar nooit zo over nagedacht", zegt Rob de Boer, technisch manager van GVVV uit Veenendaal, de club die haar laatste titel overgens vierde onder leiding van vijftiger Erik Assink. "Misschien draaien oudere trainers wat meer op routine en zijn ze niet zo vernieuwend. Ikzelf heb die ervaring overigens niet."
André van Diermen: De trainers van nu moeten meer de taal van de spelers spreken
Hugo Bol van de technische commissie van Spakenburg denkt dat bij zijn club een jonge trainer sneller in de problemen zou komen. "Bij GVVV is dat misschien minder, maar de druk die er is bij IJsselmeervogels en bij ons speelt ook een rol bij de aanstelling van de trainer. Om daar mee om te kunnen gaan, heb je ervaring nodig." Dat die niet altijd garant blijkt te staan voor successen, neemt Bol op de koop toe. "Als je een nieuwe trainer aanstelt, heb je draagvlak binnen de club nodig. Dat draagvlak is groter als de trainer een goed cv heeft."
Het draagvlak voor een trainer is groter als hij een groot cv heeft.
Hugo Bol (tc Spakenburg)
Of Van Diermen zich in de toekomst bij de aanstelling van een trainer voor IJsselmeervogels zal laten leiden door het mini-onderzoek? "Niet puur door de cijfertjes, maar we constateren wel dat de generatiekloof tussen het team en de trainer niet te groot moet zijn." Rob de Boer van GVVV gelooft daar niet in. "Onze trainer staat voor de klas, die weet echt wel wat er bij de jeugd leeft. Ik denk niet dan we dan moeten praten over een generatiekloof."
Rob de Boer: Om kampioen te worden heb je vooral een groter budget nodig
Spakenburg koos met Meijers ook bewust voor een oudere, ervaren trainer, zegt Hugo Bol. "Wij zijn als tc zeer gecharmeerd van jongere moderne trainers met moderne opvattingen en een leuke manier van spelen, maar daar moet wel de tijd rijp voor zijn. En dat was nu bij Spakenburg nog niet het geval."
Hugo Bol: De tijd bij Spakenburg was nog niet rijp voor een jonge trainer
De laatste titel van GVVV dateert van 2011, toen de club als kampioen van Hoofdklasse promoveerde naar de Topklasse. Toch ziet De Boer daarin geen reden om na Oosterlee een veel jongere trainer aan te stellen. "We willen heel graag kampioen worden, maar daar is vooral een groter budget voor nodig. Ik geloof niet dat wij met een jongere trainer eerder kampioen worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.